Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny skylt gör det lättare att cykla

Herr gårman-skylten är vi alla bekanta med, men i höst kommer en ny skylt med en cyklande figur som markerar en cykelöverfart.
Där ska bilister ge företräde åt cyklister.

Redan i dag är många som kör bil vänliga nog att släppa fram cyklister både på övergångsställen och där cykelbanor korsar bilvägar, så kallade cykelöverfarter.

Många kanske inte vet om att cyklister alltid ska stanna för bilar på sådana ställen, och att det enligt transportstyrelsen är direkt olämpligt att till exempel cykla på ett övergångsställe.

Från och med den första september införs därför en ny sorts cykelöverfarter bilister ska lämna företräde till cyklister.

Informationen om de nya reglerna kom bara veckor innan de började gälla, vilket har gjort att Gävle kommun inte hunnit göra i ordning de nya cykelöverfarterna.

– Hela cykelsverige blev tagna på sängen. Vi måste anpassa oss, men är inte helt klara över hur de nya överfarterna ska se ut, säger David Eldrot, seniorkonsult på Gävle kommun.

Klart är att nya skyltar så småningom ska sättas upp och rader med vägmarkeringar ska målas på vägen.

Överfarten kommer även att vara upphöjd alternativt att det finns vägbulor före och efter. Allt för att bilisterna ska sänka farten och bli uppmärksamma på att de ska lämna företrädare för cyklister.

Kommunen kommer att göra nya cykelöverfarter på de viktigaste cykelstråken in mot centrum.

Utan vetskap om de nya reglerna började man i somras att förbättra tre långa cykelstråk från Gävle centrum mot Södra Bomhus, Bomhus och Valbo köpis. Man har breddat cykelvägar, gjort små genvägar och upphöjda cykelpassager. Sätra och Andersberg står näst på tur.

– Det var lite tur i oturen att vi inte hunnit färdigställa överfarterna, eftersom det kom nya regler nu, säger David Eldrot.

När vi från Arbetarbladet tillsammans med David Eldrot cyklar för att titta på en nybyggd cykelöverfart blir vi varse om att bilisterna snällt nog stannar när vi närmar oss, fastän de fram tills att nya skyltar kommer upp har lagen på sin sida att köra.

– De nya överfarterna är en viktig markering på att vi prioriterar cykeln, men cyklister måste fortfarande titta noga innan de kör över. Och glöm inte lyse nu när det börjar bli mörkt! säger David Eldrot.