Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny teori om vem som sköt Gävlesonen Joe Hill

Lagom till 100-årsminnet av protestsångaren Joe Hills död presenteras en ny teori om hur han ådrog sig den skottskada som gjorde honom misstänkt för mord. Teorin bygger på delvis okända fakta och på Joe Hills egna ord: att han blev skjuten i ett bråk om en gift kvinna.
Länsmuseets Joe Hill-expert Anders Wesslén skriver om upptäckterna.

Annons

Strax före midnatt den 10 januari 1914 knackade det på hos doktor Frank McHugh i Murray, en förort till Salt Lake City. I dörren stod Joe Hill, blodig och utmattad. Han berättade att han hade blivit skjuten i ett bråk om en kvinna men vägrade uppge namnen på de inblandade.

Tidigare samma kväll hade två maskerade män rusat in i en butik i Salt Lake City och mördat ägaren John Morrison och dennes son Arling. Polisen misstänkte att en av gärningsmännen själv hade blivit träffad av en kula. Doktor McHugh tipsade polisen om sin patient, och natten till onsdagen den 14 januari greps Joe Hill som misstänkt för butiksmorden.

Joe Hill blev efter en uppmärksammad rättegång dömd till döden. Domen byggde på indicier och ledde till massiva protester.

Ett par veckor före avrättningen den 19 november 1915 mottog försvarsadvokaten Hilton ett anonymt brev, där det påstås att Joe Hill blev skottskadad den aktuella kvällen när han på väg till en kvinnlig bekant.

Var skotthålet i Joe Hills bröst resultatet av ett svartsjukedrama? År 2011 pekade William Adler ut svensk-amerikanskan Hilda Erickson som den mystiska kvinnan. Joe Hills bäste vän Otto Appelquist skulle ha skjutit honom på grund av svartsjuka. Teorin baseras helt på ett upphittat brev, skrivet av Hilda flera årtionden efter händelserna.

Hilda Erickson närvarade under rättegången, besökte honom nästan dagligen i fängelset och var en av de kvinnor som bar hans kista i Chicago. Varför trädde hon inte fram och räddade Joe Hill, om hon nu kände till hans hemlighet?

Författaren Göran Greider levererar i sin bok "Städerna som minns Joe Hill" (2015) en annan teori, nämligen att Joe Hill blev skjuten i en homosexuell miljö, av sin manlige älskare – Otto Appelquist. Greider har dock inga klara belägg. Det som ligger till grund för hans spekulation är att det ibland förekom inslag av homosexualitet bland de kringvandrande migrantarbetarna.

Joe Hills svenska vänner riktade tidigt blickarna mot en svensk kvinna, Maria Johanson, som vittnade mot honom i rättegången under namnet Mrs Athanasacos. Hon hade redan i januari 1914 försett polisen med uppgifter om den mordmisstänkte. Maria påstod att hon kände honom sedan tidigare, och att de kom från samma stad i Sverige. Hon avslöjade hans verkliga identitet (Joel Hägglund från Gävle), men varken Joe Hills rätta namn eller hennes eget offentliggjordes.

The Salt Lake Tribune den 21 juni 1914 återger Maria Johanssons vittnesmål. Enligt tidningen berättade hon att hon kände den tilltalade sedan tiden i Sverige, och att de möttes igen för första gången i USA strax före jul, på ett café. Hon säger att hon träffade honom igen torsdagen den 8 januari. Hon bjöd honom att besöka henne på lördagen. ”Han sa att han kanske kommer ... men att han kanske inte hade möjlighet. Jag frågade om han ville komma ner till mig på söndagen istället och han sa att han kanske skulle resa till Kalifornien den dagen.”

Den 18 december 1915 återger Arbetarbladet ett brev skrivet av Maria Johanson. Hon är övertygad om Joe Hills skuld, beskriver honom som en yrkeskriminell men samtidigt som en talangfull musiker, och hon uppger hans verkliga namn, dock inte sitt eget.

Maria uttalar sig även i Svenska Socialisten hösten 1916 efter påtryckningar från Oscar W. Larson och andra radikaler. Hon berättar att hon kände Joe Hill, eller ”Julle”, sedan Gävletiden, att hon stötte ihop med honom strax före jul 1913 på en servering vid järnvägsstationen i Salt Lake City. På julaftonen fick hon en present, ”ett fint skrin, fodrat med blått siden, med en manikyruppsättning. Inuti skrinet låg en biljett på engelska, julönskningar samt denna gåva för gamla minnens skull från Joel H.” Joe och Otto uppvaktade henne den 8 januari, och när de skulle till att skiljas åt sade Maria att hon ville ordna ett party för dem på söndagen. De tvekade. Maria föreslog då lördagen den 10:e istället (kvällen för morden).

I ett nummer av Folket i Bild 1949 berättar en tidigare vän till Joe Hill och bokförläggaren Ragnar Johansson mer om den mystiska kvinnan, utan att nämna Maria Johanson vid namn. När han föreläste om Joe Hill i Salt Lake City, ungefär ett år efter avrättningen, blev han efteråt tagen åt sidan av ett par detektiver. De informerade honom om en mystisk kvinna, som upprepade gånger skrev till en svenskspråkig tidning i staden. Först tar hon avstånd från den man som ”genom sin död väckt sådant uppseende här”. Polisen hade bett tidningen fortsätta hålla kontakten med henne. Detektiverna var, enligt Ragnar Johanson, säkra på att kvinnan satt inne med hittills okända uppgifter.

I "En sång kan inte arkebuseras" (utgiven första gången 1970; i en omarbetad upplaga 2002) redogör Ingvar Söderström utförligt för Maria Johansons relation till Joe Hill. Han skissar ett möjligt och intressant scenario, men enligt mig kommer Söderström till fel slutsats när det gäller vem som kan ha skottskadat protestsångaren.

Var Joe Hill på väg till Maria Johanson när han blev skjuten på kvällen den 10 januari? Var skytten Marias make? Var hon överhuvudtaget gift? Tack vare värdefull hjälp från Johan Silverfred på Gävle stadsarkiv, från Randy Nelson, verksam vid South Seattle College, och Heidi Stringham på Utah State Archives kan en del nya fakta presenteras.

Maria Johanson föddes i Söderala, Hälsingland, den 13 november 1877, som dotter till värmländska föräldrar. Familjen flyttade inom kort till Gävle. Maria berättar i sin självbiografiska roman från 1920 – Sköflad lycka eller onda makters spel. En verklighetsbild – att hon växte upp under mycket knappa förhållanden och att hon tidigt avslutade sin skolgång för att tjäna ihop pengar till kläder.

Hon begav sig till Amerika redan år 1900 men återvände sommaren därpå till Gävle och drev 1901 caféet Neptun på Södra Kungsgatan 13. Ruben Sjödin, en barndomskamrat till Joe Hill, mindes att Joe, eller Joel, ofta vistades där, och att Maria var känd för att vara ”vidlyftig”. Ester Dahl, Joe Hills yngsta syster, berättar i en intervju att brodern brukade hålla till på caféet. ”Det fanns ett piano, som Joe fick spela på. Men det var inte bara pianot som lockade, utan också servitrisen ... Den flickan for efter Joe till Amerika, och hon lär ha gift sig där borta. Senare fick jag höra att hon vid ett visst tillfälle blivit hemskickad till Sverige på staten Utahs bekostnad.”

Maria Johanson utvandrade till USA år 1910, lämnade efter sig två före detta makar, den ene en underofficer i Umeå, den andre en indrivare från Gävle. Hon lämnade också sin dotter bakom sig; två av hennes tre barn hade avlidit före avresan. För de avlidna barnen saknas uppgifter om faderskap.

Maria slog sig ner bland svenskarna i Utah, och hon gifte sig återigen 1911 med svensken Carl Larson. Vi vet nästan ingenting om den nye maken, mer än födelseåret 1874, att han levde i Sandy, en förort till Salt Lake City, och att han invandrade 1891.

I The Salt Lake Telegram från den 24 oktober 1913 står det att Maria Johanson begär skilsmässa från Carl Larson på grund av makens grymhet. Det framgår av skilsmässohandlingarna i Utah State Archives att Carl ska ha attackerat Maria två gånger, hotat att döda henne och i hotfulla brev beskyllt henne för lösaktighet.

Sommaren 1914 gifte sig Maria för fjärde gången, nu med den 27-årige grekiske brottaren Peter Athanasacos (ibland förkortat Sacos). Det var under detta namn hon vittnade i Joe Hill-rättegången. (Hon övertog vårdnaden av makens barn sedan ett tidigare äktenskap; en månad in i det nya äktenskapet avled styvdottern och äktenskapet var snart över.)

År 1920 publicerade Maria Johanson sin självbiografiska roman "Sköflad lycka". (Hon framstår i boken som en omtänksam mor, som ger upp vårdnaden om sina barn för deras eget bästa.) Året efter utgivningen ansökte hon om att få återvända tillfälligt till Sverige. I passansökan heter hon Maria Johnson Larson, som hennes man uppges Carl Larson, även om hans vistelseort är okänd. Enligt en släkting ska Maria Johanson ha försökt återknyta kontakten med sin dotter i Stockholm men utan framgång. Hon återvände till Utah, sitt hus i Sandy, och dog ensam 1932, 54 år gammal.

Så vad gjorde Joe Hill på kvällen den 10 januari 1914, samma kväll som dubbelmordet i Morrisons butik i Salt Lake City? Nedan följer ett händelseförlopp, baserat på logiska antaganden gjorda utifrån kända fakta.

Sent på kvällen beslutar sig Joe Hill för att tacka ja till Maria Johansons inbjudan. När han har klivit av spårvagnen och närmar sig Marias hus stöter han ihop med Carl Larson, Marias exman, som hon helt nyligen har lämnat på grund av dennes grymhet. Det uppstår bråk när Larson inser vart Joe är på väg (Joe har tidigare uppvaktat Maria). Ett skott brinner av, Joe lyckas trots att han är skadad slå ner och avväpna Larson, som strax sansar sig och ångrar vad han gjort. Joe Hill lyckas sig till en doktor som han hyser förtroende för, och får sitt sår omlagt.

Joe Hill hade sannolikt kännedom om Maria Johansons stormiga liv. Han ville möjligen undvika att dra hennes namn i smutsen, i synnerhet när hon inte hade haft en aktiv del i grälet.

Maria Johanson vittnade i rättegången, men Joe Hill konfronterade henne inte, vilket är anmärkningsvärt. Varför avslöjade han inte hennes rätta identitet inför åhörare och journalister i rättssalen? Hennes vittnesmål var knappast till hans fördel. Joe Hill gick hårt åt övriga vittnen, inklusive den gråtande 14-åringen Merlin Morrison, som upplevt morden på sin bror och sin far. Mycket tyder på att Joe Hill skyddade Maria Johanson, som var mormon och hade mycket att förlora på att kopplas ihop med en mordanklagad revolutionär.

Jag lägger fram denna teori eftersom den är i linje med Joe Hills egna ord och eftersom tidigare forskning inte har löpt linan ut när det gäller Maria Johansons eventuella roll i dramat. En definitiv lösning på mordmysteriet är utom räckhåll. Vi kan retroaktivt varken frikänna eller fälla Joe Hill för morden i Morrisons butik. Han gäckar alltjämt sin beundrarskara från graven. Joe Hill själv bedyrade hela tiden sin oskuld men ansträngde sig lite för att bevisa den.

Joe Hill borde aldrig ha avrättats, av flera skäl. Men starka krafter verkade i den riktningen. Delstaten Utah krävde blodshämnd för morden på butiksägaren John Morrison och sonen Arling. Radikaler inom fackföreningsrörelsen förstod att Joe Hill var mer användbar som död än som levande. Och han själv agerade under rättegången och inför benådningsdomstolen som om han sökte martyrskapet.