Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya böter för sena taxibilar

Nya böter väntar flera taxibolag som sköter färdtjänsten och sjukresorna i Gästrikland.
X-trafik har granskat förseningarna i juli och augusti.
– I den bästa av världar vill vi förstås inte skriva ut några viten. Men det är den sista lösningen, säger Roger Östlund, vid X-trafik.

Arbetarbladet har tidigare berättat om de problem med färdtjänst och sjukresor som flera taxibolag i länet haft sedan det nya avtalet mellan dem och X-trafik började gälla 13 juni i år.

Resenärer har bland annat klagat på förseningar och förare som inte hittar.

X-trafik har med det senaste avtalet skärpt kraven på taxibolagen och kan utdöma krav på bättring förenat med vite om de inte sköter sig.

I juni drabbades flera av bolagen av krav på vite. Högst belopp riktades mot Taxi Stor & Liten med 129 000 kronor. Det gällde främst brister i bilarnas utrustning.

Den här gången riktas det högsta beloppet mot Gävle Taxi som tvingas böta sammanlagt 78 000 kronor. Det gäller förseningar i juli och augusti.

Gävle Taxis vd Sven-Olov Hiller befinner sig för närvarande på semester, men han har tidigare sagt till Arbetarbladet att det alltid är problem i början av ett nytt avtal.

Roger Östlund har förståelse för att taxibolagen kan ha vissa problem inledningsvis, men att avtalet måste följas.

– Man bör också tänka på att de största bolagen tar väldigt stora volymer. Det kan gå många körningar på en försening.

Med det nya avtalet trädde Tuwa Taxi in som en ny entreprenör i Gästrikland. Inledningsvis fick de mycket klagomål.

– Nu rör det sig om någon synpunkt ibland, och Tuwa får sin beskärda del. De har en del nya chaufförer och då kan det behövas en inkörningsperiod.