Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya budgetförslag efter Gönczis kravlista

S, v och mp gör vissa ändringar i sitt förslag till landstingsbudget efter att ha tagit del av oppositionens förslag och den politiske vilden László Gönczis kravlista.


Bland annat föreslår de att driftsformerna för delar av Sandvikens och Bollnäs sjukhus utreds.

Om en vecka ska landstingets budget för 2009 klubbas. Det står 37–37 mellan de politiska blocken, sedan László Gönczi hoppat av miljöpartiet.

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet beslutade i onsdags att lägga till några punkter i sitt budgetförslag för att bemöta oppositionens förslag och kanske för att blidka László Gönczi.

– Det finns saker som är allmänt hållna, som att psykiatrin ska upprätthållas i länets alla delar, det kan vi inte direkt säga nej till. Och en vårdvalsmodell, det har vi redan på gång, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp.

Men s, v och mp kan inte köpa oppositionens förslag om att 30 procent av landstingets verksamhet ska ske i alternativa driftsformer år 2011.

– Det garanterar varken att man klarar ekonomin bättre eller att det blir bättre verksamhet, säger Ann-Margret Knapp.

De skriver i stället att landstinget ska vara öppet för alternativa driftsformer som ett komplement till den offentligt drivna hälso- och sjukvården, för att lösa brister eller där det finns ett starkt engagemang hos medarbetarna och befolkningen.

Den borgerliga oppositionen föreslår att Bollnäs och Sandvikens sjukhus ska drivas av någon annan än landstinget, medan s, v och mp föreslår att landstinget ska utreda driftsformerna för delar av de två sjukhusen.

Enligt s, v och mp måste man hitta nya besparingar på 150 miljoner för att klara prisökningar framöver.

– Alliansen tror i stället att de kan finansiera det och en massa annat genom upphandlingar av privata vårdgivare. Men det är mycket osäkert vilken ekonomisk effekt det skulle ge, troligen ingenting under nästa år, säger Ann-Margret Knapp.