Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya förslag på ändringar i planen för Eskön

Bygg flerbostadshus på Eskön, men utred alternativa placeringar av en ny småbåtshamn.
Det tycker bygg- och miljönämnden om exploateringsplanerna på Eskön.

 

Under samrådstiden har det varit mycket kritik mot det nya förslaget till detaljplan som tillåter 65–95 nya bostäder på Eskön. I går uttalade sig byggnads- och miljönämnden om den detaljplan som tidigare upprättats på den egna förvaltningen.

I stort tycker nämnden att detaljplanen är bra, men man påpekar även vissa brister.

En är att en utbyggnad på ön är tveksam ur miljösynpunkt eftersom den leder till ökat bilberoende på grund av att kollektivtrafiken är så dåligt utbyggd. ”Denna målkonflikt mellan ekologisk och ekonomisk hållbarhet måste tydliggöras”, skriver nämnden i sitt yttrande.

– Men vi är realister och tycker att det är möjligt att bygga ut, trots den här konflikten, säger nämndens ordförande Lena Lundgren, s.

Man vill också att det inte bara ska byggas villor, utan även flerbostadshus. Anledningen är att befolkningen på Eskön är ganska gammal och man vill öka möjligheten för äldre att bo kvar på ön.

Den småbåtshamn som detaljplanen föreslår vid gamla ångbåtsbryggan har kritiserats av många. Bygg- och miljönämnden föreslår nu att man utreder om hamnen kan byggas på någon annan plats, till exempel i Eskösundet, närmare lanthandeln.

Nämndsledamoten Rosmari Holmgren, kd, deltog inte i beslutet. Hon ansåg sig vara jävig eftersom hon bor på Eskön.