Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya fuktproblem i Järboskola

En stor del av Gullhedskolan i Järbo har utrymts på grund av stora fuktskador. Nu har det kommit ett nytt fuktlarm som visar att fler byggnader är drabbade.

Först var det Tallkottens förskola i Järbo som fick utrymmas. En fuktskada hade frigjort giftiga ämnen som spridit sig till inomhusluften. En del av del av barnen som då fick bussas i väg till Sandviken drabbas nu igen.

Den här gången är det på Gullhedskolan och förskoleavdelningen Skogsgläntan som fuktproblem har uppdagats. Sedan höstterminens början går treor och fyror på Sandbacka skola inne i Sandviken. Femmorna har tillfälligt flyttats till Jäderfors.

I förra veckan kom nästa fuktlarm. Förutom längan håller på och renoveras och avfuktas finns samma problem i två fristående kuber som står på skolans gård.

Oroliga föräldrar fick beskedet på ett möte i förra veckan. Men redan tidigare har flera märk av att barnen har fått symptom.

En pojke fick utslag i våras, under sommaren var de helt borta men direkt efter skolstart var de tillbaka igen. Andra elever har problem med astma och blir sämre av att de vistas i skolan.

– Det experterna har sagt är att ingen kommer att få bestående men av luftproblemen som finns och därför är det inte farligt att vistas där, säger rektorn Margareta Skog.

Hon uppmanar dock alla föräldrar vars barn visar några symptom att uppsöka läkare och få konstaterat om det kan bero av skolmiljön.

I de två kuberna går barnen fortfarande kvar, något som oroar flera föräldrar.

– Renoveringen där kommer att gå fort och ske inom två veckor. Den vecka vi inte kommer kunna vistas där hittar vi på andra aktiviteter i form av olika utflykter. Och även nu försöker vi vara mycket ute och använda olika sorters utomhuspedagogik, säger Margareta Skog.

Alla byggnader som hör till skolan utom en är byggda enligt samma konstruktion och därför fortgår nu provtagningen av resten av husen.

Det är framför allt i tegelväggarna som det krupit in fukt och även i torpargrunden har fukt letat sig in och spridit sig i organiskt material som legat där.