Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya länspolismästaren vill ha kul på jobbet

Gävlebon Christina Forsberg, 41-årig jurist och kronofogde utan tidigare erfarenhet av polisarbete, blir ny länspolismästare i Gävle. Hon tror att det kommer att gå bra.
– Jag kan förstå om det blir en viss debatt kring min bakgrund. Men jag tror på min juristutbildning och min erfarenhet som ledare och jag känner ett starkt stöd från Rikspolisstyrelsen att det är en bra bakgrund, säger hon

Tjänsten som länspolismästare i Gävle har varit vakant sedan i höstas när Lars-Göran Carlsson av hälsoskäl tvingades byta jobb.

Bland de sökande fanns även fem personer med poliserfarenhet och en åklagare med lång erfarenhet.

Men rekryteringsgruppen och polisstyrelsen fastnade för Christina Forsberg. Och i går fastställdes utnämningen av regeringen.

Bristen på poliserfarenhet gör att Forsberg ska få en speciell introduktion under två månader innan hon tillträder tjänsten 1 november.

– Det ska bli jättekul och jag känner naturligtvis stor ödmjukhet inför att ta på mig det här uppdraget, säger hon.

Hon vill självklart inte redan nu säga något om vad hon tror att hon kan åstadkomma. Men hon säger spontant att hon tycker att arbetsmiljöfrågor är viktiga.

– Man ska ha kul på jobbet, då blir det bra resultat. Det är min erfarenhet och lite av min käpphäst, säger hon.

Hon känner till att det finns missnöje kring arbetsmiljön inom Gävlepolisen, men hon har inga detaljkunskaper om det ännu.

Hon räknar också med att hennes utnämning kommer att kombineras med ett uppdrag från ledningen att genomföra förändringar inom något område inom myndigheten.

– Det är inget jag vet ännu, men det är vanligt och så har det varit när jag tillträtt mina tidigare chefsjobb.

Christina Forsberg är jurist. 1995 flyttade hon till Gävle för ett jobb på Kronofogdemyndigheten här. Hon utnämndes till enhetschef för Gävleborg och Dalarna några år senare.

Hon bor fortfarande i Gävle men har de senaste åren veckopendlat först till jobbets som chef för kronofogdemyndigheten i Eskilstuna, och just nu till en tjänst i Stockholm som avdelningschef med ansvar för indrivningsfrågor i Stockholms län och Gotland.