Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya medier i ungdomsrevolution

Annons

Kan en ungdoms revolution skapa en ny värld med hopp och välstånd? En politisk jordbävning skakade den egyptiska regimen när många ungdomar och tusental aktivister demonstrerade i Egypten den 25 januari. Man undrar hur några ungdomar kunde mobilisera det egyptiska folket mot regimens förtryck? Hur kunde ungdomar utmana en stark statsapparat i Egypten? Jag uppfattar att egyptiska ungdomar startade en motståndsrörelse genom internet, facebook och ”You tube” för att kritisera regimen och öppet tala om sociala orättvisor i samhället.
Tiden av rädsla är förbi och ungdomsrörelsen kallas nu för ”Ungdomar av 25 januari” och anses vara en symbol för modig revolution i Egypten. Ungdoms revolution använder alla kommunikationsmedel och väcker varje dag en nationalistisk känsla som utgör ett motstånd mot diktatur och korruption. Ungdomar säger öppet ”vi vill att regimen faller” och ”Mubarak måste lämna makten”. Traditionen att inte ifrågasätta makten lever kvar i landsbygden, men inte längre i städerna som Kairo. Och nu tvingas Hosni Mubarak att snart lämna makten i år.
Ungdomars revolution påminner om en annan. År 1952 störtades monarkin genom de fria officerarnas kupp i Egypten. Sedan blev det fria officerarnas revolution en ideologi som förespråkade socialism och nationalism. Precis som världens klassiska ideologier förnyas och kritiseras anser det egyptiska folket att de är trötta på orealistiska löften och lögner i nationalismens namn. De vill ha en förändring, frihet och demokrati. Den 28 november 2011 kallas för ”Dagens vrede” eftersom folket uttryckte sin vrede och sitt missnöje mot Mubaraks regim. Ungdomar i Tahrir-torget kallade den 4 februari 2011 för ”Avgångsdag” och de menade ”Mubaraks avgång”.
Ungdomars vrede har omvandlat presidenten Mubarak från en statschef som har en stark ställning till en svag president som erkänner sina brister och misstag. Nu säger Mubarak: ”Jag är trött på att styra landet” . Regimen i Egypten är svag och förlamad. Regeringen vill att Mubarak lämnar makten men på ett hederligt sätt. Majoriteten av egyptier hoppas att Egypten ska bli bättre och starkare efter revolutionen. Min uppfattning är att ingen vill ha anarki eller kaos. Men det som inte har hörts i en del av svenska massmedier är att den viktigaste oppositionsrörelsen Muslimska brödraskapet säger ”vi deltar i protester”. Rörelsen säger ”vi vill ha varken positioner eller makten”. Men rörelsen hävdar demokrati, rättvisa och en gradvis fredlig förändring.
Jag uppfattar som att ungdomar i Egypten är medvetna om att några krafter vill ta över revolutionen. Ungdomar vill ha nya livsvillkor men de är emot en auktoritär religiös regim. En representant av ungdomsrevolution sa till den arabiska kanalen Al.-Jazira: ” Vi vill varken leva i det förflutna eller i en religiös teokrati”. Min åsikt är att ungdomar, politiska partier, och även muslimska brödraskapet vill ha en ny framtid där människovärde, pluralism och demokrati respekteras. Men den viktigaste frågan som måste ställas: kommer väst att respektera en demokrati i Egypten? Jag hoppas det.

Ahmed Bouirda

Mer läsning

Annons