Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya momsregler oroar idrottsklubbar

Annons

EU vill införa momsplikt för ideella föreningar i Sverige. Detta förändrar tillvaron för Gästriklands alla idrottsföreningar.

Idrottsförelsen i Gästrikland
Gästriklands Idrottsförbund representerar 420 st föreningar i kommunerna Gävle, Sandviken, Hofors och Ockelbo. 95 % av dessa föreningar är små eller medelstora föreningar som inte har någon anställd person. Verksamheten och all administration bedrivs således helt och hållet på ideell basis. Låt mig ge ett verkligt exempel nedan:

Lennart Rundberg är kassör i Hille IF. Klubben har 1000 medlemmar. Verksamheten består av 3 st seniorlag på herr- och damsidan, 13 st pojk- och flicklag, knattefotboll och en fotbolls-skola. Dessutom äger och driver föreningen en klubbstuga med ett antal fotbollsplaner. Lennart, har många års erfarenhet inom klubben, och lägger ner två timmar om dagen på kassörs- och kanslisysslorna. Han ser framför sig en ökad arbetsbelastning som kräver mera kvalificerade kunskaper inom bokföring och redovisning. Det kommer att bli svårare att rekrytera styrelsemedlemmar och framför allt kassörer, säger Lennart.

Ideella ledarskapet
Det fria föreningslivet, varav idrottsrörelsen utgör en stor del, spelar en väsentlig roll i det svenska samhället.

Den lokala föreningen är en plats där människor kan känna gemenskap och driva sina
frågor tillsammans med andra samt odla sina intressen. Strävan är att detta ska kunna ske helt oberoende av klasstillhörighet och ekonomiska förutsättningar.

Dessutom utgör det samtidigt en demokratisk skola, en väsentlig del av den demokratiska processen.

Den svenska idrottsföreningen står och faller med enskilda människors ideella insatser.

Om föreningarna skulle blir skyldiga att redovisa moms, med den administration och de ökade kompetenskrav detta innebär, skulle svårigheterna mångdubblas.

Risken är stor att många föreningar skulle tvingas lägga ner i brist på organisationsledare.

EU-direktivet
Idag är ideella föreningar undantagna från momsreglerna, men det vill EU ändra på.

Sedan 1967 har ideella föreningar varit exkluderade från skyldighet att redovisa mer-värdeskatt. De viktigaste skälen för detta har varit administrativa, att underlätta för ideellt arbetande förtroendevalda i föreningarna. Dessutom förenklas ju administrationen hos skattemyndigheten.

De enskilda medlemsstaterna i EU måste i ett framtida momsdirektiv få rätten att undanta
den ideella sektorn från att ingå i momssystemet. Härigenom främjas det ideella engage-manget hos medborgarna.

Det nuvarande systemet har inte heller ifrågasatts ur konkurrenssynpunkt. Den finansierings-verksamhet som idrottsföreningar bedriver sker normalt i liten skala och riktas främst till medlemmar, supportrar och åskådare. Den konkurrerar således inte i någon reell mening med reguljär kommersiell näringsverksamhet.

I januari ansökte regeringen om en kompromiss med ett fortsatt momssystem, fast med en omsättningsgräns på 1 miljon kronor. Detta skulle innebära att de allra flesta idrottsklubbar skulle kunna fortsätta sin verksamhet som tidigare. EU-kommissionen avvisade dock detta förslag.

Svårt att rekrytera
Det är redan idag svårt att rekrytera folk till Gästriklands 420 idrottsföreningars styrelser. Uppdraget att vara kassörs är ingen uppgift som särskilt många konkurrerar om. Om EU inför momsplikt för klubbarna kommer det att bli ännu tuffare.

Momsen kommer således att belasta idrottsklubbarna hårt. En del ekonomiskt, men kanske mest när det gäller bokföring, redovisning och övrig administration. Det kommer att bli som att bedriva ett företag, fast på ideell basis.

Samhällsnyttan
De svenska idrottsföreningarna står och faller med enskilda människors ideella insatser.

Vi i Gästriklands idrottsförbund har träffat våra riksdagspolitiker, som också står bakom våra krav.

Medlemsstaterna måste i ett framtida momsdirektiv få rätten att undanta den ideella sektorn från att ingå i momssystemet. Härigenom främjas det ideella engagemanget hos medborgarna.


Gunnar Lindbom
ordförande
Gästriklands Idrottsförbund

Mer läsning

Annons