Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya och gamla elever tar farväl av utbildningen

Flera av de som gått medieprogrammet på Borgarskolans har blivit framgångsrika fotografer, reklamare och layoutare. Men de allra flesta jobbar med helt andra saker i dag. I helgen har nya och gamla elever samlats för att säga hej då till utbildningen som nu läggs ned.

Medieprogrammet är en av de utbildningar som försvinner när den nya gymnasieskolan införs i höst. 18 år efter starten läggs programmet ned och i samband med det anordnas i Kristi himmelfärdshelgen en återträff.

– Vi tänkte att det vore kul att se vad det har blivit av alla, vad de gör i dag. Och så är det ett bra tillfälle att göra en utvärdering av vad de egentligen tyckte om utbildningen, säger den programansvariga läraren Conny Johansson.

Få jobbar inom media

Tanken var att medieprogrammet skulle vara en yrkesföreberedande utbildning men det är något man inte alltid kunnat leva upp till – inte minst som det varit svårt att ordna praktikplatser till alla elever. Det är också bara en minoritet av dem som gått utbildningen som i dag jobbar inom media.

– Det varierar ganska mycket mellan olika årskullar men genomsnittet ligger på 15 procent, säger Conny Johansson.

Olika karriärer

Tony Lindberg och Kenneth Svedlund gick i samma klass i slutet av 90-talet. Båda har positiva minnen från utbildningen och tycker att de lärt sig mycket.

– Det var tre av de roligaste åren i mitt liv. Vi fick vara kreativa och fick mycket frihet men också stort ansvar. Man satt ofta kvar långt efter skoltid och jobbade med att klippa och framkalla bilder, minns Tony som i dag jobbar på ett företag som tillverkar parkeringsautomater.

För honom är fotograferandet en hobby medan Kenneth Svedlund fortsatte inom media och jobbar som frilansande filmfotograf.

– Medieprogrammet är den utbildning jag har så den har betytt mycket för mig, därefter har jag jobbat mig upp, berättar Kenneth.

Även om medieprogrammet som sådant går i graven kan man även i fortsättningen läsa media på gymnasiet. Det kommer att finnas att välja som inriktning på det estetiska programmet och samhällsprogrammet.