Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya platschefen ska lyfta Kungsberget

Än så länge lyser gräset i backarna i Kungsberget. Men om planerna håller ska det inte dröja längre än en månad innan de är fyllda med snö och liftarna dras i gång.
– Vi har en intern vadslagning om när vi kan börja producera snö, säger Martina Svensson, 34 år, ny platschef sedan 1 september.

Hon verkar inte oroas över plusgraderna. Kylan kommer snart, är hon förvissad om.

Andra helgen i december är det premiär, enligt planerna.

Men det krävs minst ett par minusgrader för att köra snökanonerna och sedan behövs några dygn med kyla innan de har sprutat så mycket snö att backarna kan pistas och göras i ordning.

Martina Svensson hade börjat längta hem till Sverige igen när hon i våras såg annonsen från Branäs, bolaget som äger anläggningen i Kungsberget.

"Hennes profil passar väldigt bra", sa Branäsgruppens marknadschef om den utvalda.

– Jag kände inte en kotte när jag kom hit. Men det skrämmer mig inte, säger Martina Svensson som valde att bosätta sig några minuter från backarna.

Hon har hunnit bli garvad i branschen.

De senaste åren har hon haft chefsjobb på den alpina anläggningen i Geilo i Norge.

Dessförinnan jobbade hon i flera år i Riksgränsen där hon avancerade från receptionist till säljansvarig.

– Det här känns som ett betydligt mer långsiktigt jobb, säger hon.

Martina Svenssons uppgift är att lotsa Kungsbergets fritidsanläggningar mot nya mål, från dag- till boendeanläggning och med nya nedfarter på agendan.

Inom kort presenteras planerna för utbyggnaden på Kungsbergets södra sida. Satsningen har skjutits upp något år men nu är meningen att spaden ska sättas i jorden efter kommande säsong.

Läs också: Så gick det för Kungsberget förra säsongen.

För de som vill övernatta intill backarna finns nu cirka 1 200 bäddar i stugor och lägenheter. Det är cirka 200 fler än i fjol.

Allt fler bokar i god tid för att få plats.

– De senaste uppgifterna visar att bokningsläget är 21 procent bättre i motsvarande tid i fjol, säger Martina Svensson.

Snökanonerna står beredda. I backarna finns 240 snökanoner, varav 70–80 kan köras samtidigt.

Varmare klimat kommer att bli ett växande problem för Kungsberget och andra anläggningar som ligger i södra och mellersta Sverige.

Martina Svensson tror att det framöver blir aktuellt att lagra snö mellan säsongerna. I norska Geilo där hon jobbade tidigare, har man börjat lagra snö under en speciell fiberduk som isolerar från sommarvärmen.

– Då har vi klarat att öppna backar redan i slutet av oktober, säger hon.

Snökanoner som kan producera snö även i plusgrader finns på marknaden. En sådan snöfabrik har satts upp vid alpina anläggningen i Idre. Martina Svensson ser sådana möjligheter också i Kungsberget.

Läs också: Nya delägare satsar på nya nedfarter.

Förra året blev det långa köer i restaurangen. Där har man inför den här säsongen byggt ut mathållningen, med pizzeria och en hamburgerrestaurang. Det ska minska matköerna, hoppas Martina Svensson.

En ny värmestuga har också byggts och de yngsta barnen får en ny liten backe.

Större delen av ledningen har bytts ut. Förutom Martina Svensson som ny platschef så är också restaurangchef, sportchef och köksmästare nya på sina poster.

Under hösten har de fått ägna en hel del tid åt rekryteringen av personal.

Kungsberget sysselsätter cirka 150 säsongsanställda, inklusive extra personal.

– Det har gått relativt bra, säger Martina Svensson som dock konstaterar att kraven på körkort och bil begränsar utbudet.

Bussarna går för sällan och arbetsgivaren kan inte erbjuda boende för personalen.

Läs också: Så planerades för förra årets premiär i Kungsberget.