Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya regler dråpslag för föreningar

Landets föreningar kan tvingas till dyrare avgifter när de nya momsreglerna införs. För IK Sätra med många medlemmar med låga inkomster är det ett hårt slag.

– Jag har legat sömnlös för det här. Det blir runt en halv miljon kronor extra per för år oss att betala. Vi kan inte plåga människor ytterligare med dyra avgifter, säger Tore Åberg, ordförande i IK Sätra.

Hela föreningslivet i Sverige börjar nu förbereda sig för den smäll som de nya momsreglerna riskerar att innebära.

Sedan tidigare har ideella föreningar i landet sluppit att betala moms på sina intäkter.

För IK Sätra har det inneburit att exempelvis den årliga deltagaravgiften på tusen kronor som de tar av en medlem som spelar hockey gått rakt in i klubbkassan.

Men EU-kommissionen har länge varit skeptisk till det - och menat att den svenska momslagen ger ett för generöst undantag till de ideella föreningarna. I torsdags gav kommissionen Sverige nej på ett fortsatt undantag.

Det innebär att IK Sätra och alla andra föreningar måste börja betala moms. Föreningar vars kostnader och intäkter oftast går jämnt upp.

Normalt är momsen i Sverige 25 procent av kostnaden - ibland tolv eller sex procent.

För IK Sätra blir det ett påslag på hockeyspelarens deltagaravgift med 25 procent - och att tusenlappen därmed måste höjas till 1 250 kronor för att inte klubben ska förlora pengar.

I dag är det oklart exakt vad som kommer att momsbesättas. Men förutom deltagaravgifter kan det vara allt från plan- och hallhyror till försäljning av fika och korv.

Som det ser ut i dag är höjda priser inget alternativ för IK Sätra.

– Vi subventioner redan vissa grupper av medlemmar som har svårt att betala dagens avgifter. Det kan vara barn vars föräldrar är ensamstående eller är arbetslösa. Vi gör ju en social insats, alla barn måste få vara med, förklarar Tore Åberg.

Det undantag från EU:s krav som regeringen vill ha gäller föreningar med en omsättning under en miljon kronor. Mikael Sjölander är ordförande i Strömsbro IF:s innebandysektion. De omsätter mer än en miljon kronor och han är inte nöjd med miljongränsen.

– Det enda jag vet är att vi kommer att tvingas redovisa moms. Ingen verkar ha något svar just nu, men jag hoppas verkligen att kärnverksamheten med deltagaravgifter inte momsbesätts utan att det rör försäljning, som kioskerna.

Tore Åberg kräver att de centrala idrottsförbunden agerar.

– Eller att regeringen gör så att vi ideella föreningar får någon deal så att vi klarar oss på något annat sätt.