Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya socialnämndsordföranden delade rasistiska sidor på Facebook

Moderaten Jan Rust, nybliven ordförande för socialnämnden i Gävle, har delat inlägg från rasistiska hatsajter på sin Facebooksida.
– Det var innan jag förstod vad det var för något, säger han.

Läs mer: Källgren Sawela om Jan Rust-skandalen: "Orkar inte ta tag i det här i kväll"

Vid årsskiftet tillträdde Jan Rust (M) sin nya post. Som ordförande i socialnämnden är han den nämndsordförande i Gävle som har mest makt. Han fattar beslut som rör människor i utsatta situationer.

I socialnämnden, precis som i kommunfullmäktige, är rasistiska Sverigedemokraterna vågmästare.

I en intervju med Arbetarbladet har Jan Rust sagt att ett samarbete mellan alliansen och SD är "uteslutet".

Läs mer: Han tar över socialnämnden – men inga snabba förändringar att vänta

Men på sin Facebook-sida har han spridit material både från SD:s egen tidning Samtiden.nu och från rasistiska hatsajten Fria Tider.

Det skedde vid flera tillfällen under 2014 och vid ett tillfälle 2015 på den del av Jan Rusts tidslinje som är offentlig. Andra inlägg är bara synliga för hans vänner.

Bland Jan Rusts Facebook-vänner finns kända moderater som Inger Källgren Sawela, Måns Montell och Birgittha Bjerkén, men på den offentliga tidslinjen har de aldrig kommenterat någon av länkarna som han delat.

Samtiden.nu är en sajt som ägs och drivs av Sverigedemokraterna.

Läs mer: Moderaternas åtgärd efter Jan Rusts kontroversiella delningar – "Vi ser allvarligt på det här"

Fria Tider är en högerextrem sajt. Om den har ledande SD-politiker sagt att den är styrd av neofascistiska krafter som vill normalisera antisemitism och antidemokratisk radikalkonservatism.

Ett av inläggen som Jan Rust delat handlar om afrikanska män som våldtar nordiska kvinnor. Ett annat är ett debattinlägg om att Allah inte bestämmer i Sverige som även publicerades på sajterna Avpixlat och Exponerat.

Jan Rust har även spridit ett inlägg där salafister (en gren inom islam) beskrivs som smutsiga, elaka och giriga människor och ett inlägg som hoppas att Sverige ska ta lärdom av att man i Ryssland börjat med kastrering av våldtäktsmän.

Ladda ner Arbetarbladets nya app till Iphone eller Android för lokala nyheter direkt i din smarta telefon.

Arbetarbladet frågar Jan Rust varför han delat de här sidorna.

– Det var länge sen nu och jag förstod inte vad det var för något, säger han.

Han säger att han inte är så hemma på Facebook och därför inte förstått att inläggen låg kvar på hans tidslinje. Därför har han inte tagit bort dem.

Jenny Wennberg: Jan Rusts förtroende är redan förbrukat

Jan Rust förnekar att han sympatiserar med innehållet på vare sig länkarna han delat eller sajterna de kommer ifrån.

– Jag var helt och totalt ovetande om vad det handlade om och vad de stod för.

Läs mer: Twitterstorm efter Jan Rust-skandalen

Först när en partikollega sa åt honom att det inte var lämpligt att dela material från Fria Tider kollade han upp sidan.

– Då såg jag att det var en sajt som kom från Estland. Det var något estniskt och då tänkte jag att det här är inte alls rumsrent.

Vilket ansvar tycker du man har att kolla upp avsändaren till sidor man delar i sociala medier?

– Man har väl ett visst ansvar, det har man väl. Men man tänker också att sådant som kommer ut på sådana där medier är legitimt, om jag säger så. Att om det är olagliga eller rasistiska och hatiska inlägg, så ska det tas bort av Facebook.

Läs också: SSU Gävle kräver att Jan Rust avgår

Läs också: SD-politikernas hat på Facebook

Här är hela intervjun med Jan Rust:

Jag har varit in på din Facebook-sida och sett att du delat material från bland annat Fria Tider och Samtiden.nu. Varför har du gjort det?

– Ja men det var länge sen nu.

Det var 2014 och 2015.

– Det var innan jag förstod vad det var för någonting.

Har du förstått det nu?

– Ja verkligen. Det har jag lagt ner fullständigt.

Varför delade du det då?

– Ja, varför delar man? Jag vet ju inte ens vad det var för någonting.

Men du har inte tagit bort det nu, det är ju fortfarande kvar.

– Är det?

Ja.

– Ja du vet jag inte hemma på det här med Facebook. Jaha så det ligger kvar, var då någonstans?

Du har ju en halvt offentlig profil, du har visst material som du bara delar med vänner, men sen finns det ju annat som alla som har Facebook kan gå in och kika på, och då ligger det där i din tidslinje.

– Jaha... Ja då lär jag gå in och kolla vad det är för någonting som du säger och ta bort det eller ta hjälp och få bort det.

Samtiden.nu är SD:s webbtidning.

– Är det det? Ja jag misstänkte att det var något sådant.

Betyder det här att du har vissa åsikter som ligger nära SD:s?

– Nej, jag vet ju inte ens vad det är jag har delat. Jag kan inte svara på det. Men jag har inte någonting till övers för dem på det viset.

Vet du vad Fria Tider är för sida då, deras politiska agenda?

– Jag vet inte ens vad det är. När jag fick höra att någon nämnde åt mig att det där Fria Tider ska man inte titta på, då funderade jag på vad det var för något och då såg jag att det var en sajt som kom från Estland. Det var något estniskt och då tänkte jag att det här är inte alls rumsrent.

Det beskrivs ju som en rasistisk hatsajt och till och med SD:s ledning tycker ju att den sidan är för extrem.

– Jaja... Jag vet inte vad det var för något, om det var i samband med något ungdomsupplopp eller något sådant där, som jag reagerade på det. Jag kommer inte ihåg faktiskt.

Skulle du säga att du sympatiserar med innehållet på de här sidorna?

– Nej, nej, nej. Det gör jag inte. Jag bara går förbi dem nu, jag vet inte om jag får några sådana där inlägg nu heller.

Det här skedde 2014 och 2015 innan du blev socialnämndsordförande. Men tycker du att det är lämpligt att som socialnämndsordförande dela sådana här sidor?

– Nej, nej, nej. Det var inte lämpligt förr heller. Men det var innan jag visste vad det var för något.

Vilket ansvar har man tycker du att kolla upp avsändaren till sidor som man delar i sociala medier?

– Man har väl ett visst ansvar, det har man väl. Men man tänker också att sådant som kommer ut på sådana där medier är legitimt, om jag säger så. Så tänkte man ju förut, att om det är olagliga eller rasistiska och hatiska inlägg, så ska det tas bort av Facebook.

Menar du att de ser riktiga ut, som riktiga nyhetssidor?

– Det var väl det jag trodde från första början. Utan att tänka på det bara. Men jag sympatiserar absolut inte på det viset.

Du sa att det var någon som sa åt dig att Fria Tider ska man inte dela, vem var det?

– Det var en partikamrat, jag blev uppmärksammad av henne att det kanske inte var så lämpligt att dela det där och då började jag fundera kring dem. Då tänkte jag, men du. Jag kollade lite grann också då, på det där Fria Tider till exempel, och upptäckte att det var från Estland och att det inte var rumsrena saker de sa.

Du har inte delat något sådant på senare tid?

– Nej, nej, nej. O nej.

Har ni i Moderaterna någon policy för vad man får skriva och dela i sociala medier?

– Ja det finns väl en rekommendation där det står att man ska tänka sig för vad man lägger ut och att man kanske ska vara lite restriktiv. Det är väl den policyn som finns, men det är inget som man fått i handen om jag säger så.

Är det svårt det här tycker du?

– Med sociala medier? Ja det poppar ju upp lite av varje ibland och ibland vet man inte vad som är vad.

Vad ska du göra nu då?

– Jag ska försöka hitta igen de här sakerna och ta bort dem. Och hittar jag inte så får jag ta hjälp av någon som kan det här. För det här är inte något som jag vill stå för eller ha med att göra. Jag vill inte ens samarbeta med dem.

Du har ju sagt i intervjuer att ett samarbete med SD inte är aktuellt.

– Det är helt uteslutet.

Just därför reagerar jag ju när du har delat de här sidorna.

– Ja det kan jag förstå. Men jag var helt och totalt ovetande om vad det handlade om och vad de stod för. Sedan de här enskilda sakerna jag delade, de kommer jag inte ens ihåg vad de var. Det ska jag gå in och titta på nu.

Läs också: Det här är socialnämndens ansvarsområde