Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya strokevården räddar liv – om riktlinjerna följs även i Gävleborg

Vilka politiker i Region Gävleborg lovar att genomföra den bästa strokevården för sina invånare?

Möjligheten finns där. Det visar de nya riktlinjer för strokevården som i dagarna kom från socialstyrelsen. Målet är högt satta och kommer bli en utmaning för flera landsting, skriver socialstyrelsen.

För Region Gävleborg handlar det om en investering på 20,1 miljoner kronor, enligt STROKE-Riksförbundets beräkningar utifrån socialstyrelsens bedömning av de ekonomiska konsekvenserna av de nationella riktlinjerna.

Pengar som egentligen kan sparas hem direkt. För att det ska bli möjligt krävs att de nya riktlinjerna för stroke blir verklighet. Det handlar bland annat om att alla som blir akut sjuka i stroke ska åka snabbspår och få bästa möjliga vård på en strokeenhet.

Varierande rutiner i den akuta strokesjukvården har gett stora lokala och regionala skillnader när det gäller andel patienter som behandlas med propplösande medicin, så kallad trombolys eller att man på mekaniskt sätt avlägsnar proppen i hjärnan genom att föra in en kateter via ett kärl i ljumsken upp i hjärnan, så kallad trombektomi.

Trombektomi utförs i dagsläget endast på en handfull sjukhus i Sverige. Om inte jämlik vård ska bli fagra ord från politiker måste underbehandlingen av trombolys upphöra och trombektomi inte bli en behandling för ett fåtal som har ”turen” att drabbas av stroke i rätt del av landet och vid rätt tillfälle. På många platser i Sverige, är akuttransport med helikopter det enda alternativet för att personer ska få behandling i tid. Vi kan inte acceptera att man norr om Uppsala bara kan genomföra trombektomibehandling när schemalagd personal är på plats. En stroke kan man få alla tider på dygnet!

Av de patienter som får trombektomibehandling klarar sig nästan hälften utan hjälp efteråt. Att jämföra med de strokepatienter som får standardbehandling där 83 procent är beroende av hjälp. Förutom vinsten i mänsklig frihet och oberoende innebär en behandling med trombektomi en uppskattad besparing på över 400 000 kronor per person, tack vare att personen helt eller delvis slipper få allvarliga funktionsnedsättningar.

Strokevården kostar pengar, men det är också en av de sjukdomar där man kan göra mycket för patienterna. Alla strokedrabbade måste garanteras en individuell rehabiliteringsplan som ska följa individen genom hela vårdkedjan.

Strokevården kostar pengar, men det är också en av de sjukdomar där man kan göra mycket för patienterna. Alla strokedrabbade måste garanteras en individuell rehabiliteringsplan som ska följa individen genom hela vårdkedjan.

Nästan alla känner någon som fått en stroke och vet att det ofta är en livslång kamp med rehabilitering och träning för att bibehålla och återta förlorade förmågor. Det kan handla om basala saker som att själv kunna ta sig till toa, till att vara en fungerande samhällsmedborgare, kunna vara en morfar som leker med barnbarnen, kanske vara med och hjälpa till i fotbollsklubben.

Om politikerna menar allvar med att Gävleborg ska ha den bästa strokevården för sina invånare måste de ta sitt ansvar och inte lägga över besluten till verksamhetscheferna på respektive enhet.

Kjell Holm

verksamhetschef STROKE-Riksförbundet

LÄS fler debattartiklar här:

Patienterna behöver vård – inte mediarubriker

Miljöåtgärder sker alltid lokalt: "Vi kan påverka trots att vi är små"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel