Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya Strömvallen – en gökunge!

Det sägs att det behövs en ny fotbollsarena i Gävle, att Strömvallen är för liten och otidsenlig. Bland annat ser man dåligt på den gamla läktaren och brandskyddet är otillräckligt. Strömvallen rymmer drygt 7 000 åskådare. Publiksnittet under den senaste säsongen på Gefle IF:s 15 hemmamatcher var 3 918 personer.

Allmänt är publiksiffrorna inom svensk fotboll på väg nedåt. I debatten om orsakerna har nämnts höga biljettpriser, konkurrens från tv och dålig kvalitet.

Av detta inser man att det inte behövs en större arena i Gävle. Strömvallen räcker till. Men behövs det en annan arena?

Ja, anser det privata byggföretaget FastPartner. Men den kan bara ligga vid Strömvallen, annars är man inte intresserad av att bygga. När Konserthuset skulle placeras i Gävle hade man många alternativ och långa diskussioner. Vägandet för och emot gav till slut en överraskande men lyckad lösning, mycket tack vare den ordentliga diskussionen.

När det gäller nya Strömvallen finns inget att jämföra med. Det är inte meningen att vi ens ska ha en diskussion, utan bara säga ja eller nej. Säger man ja, känner man sig överkörd, säger man nej känner man sig trist.

Det är verkligen konstigt ur ett kommunalt perspektiv och stadsbyggnadssynpunkt med endimensionella tänkande, särskilt som området redan är skyddat som riksintresse. Att riva och bygga nytt i sådana områden ska bara göras om det är absolut nödvändigt. Men det är inte absolut nödvändigt att bygga ett nytt Strömvallen just här. Ishockey och travbana finns i Sätra, och plats för andra utrymmeskrävande aktiviteter. Kanske det finns intressenter som vill vara med och konkurrera och bygga på någon annan plats!

Utan tvekan kommer Fastpartners Strömvallen att påverka ett stort område på många sätt. De som pekar på kulturvärden hos Strömvallens läktare och totala miljö, vilket idrottshistoriker framhållit, riskerar att bli hånad. Trafiksituationen är besvärlig. Men även Stadsträdgården och miljön kring Gavleån påverkas av den föreslagna arenans storlek och höjd. Det gröna stråket Konserthuset-Strömvallen-Strömdalen kommer att försvinna.

Skälet till förslaget är egentligen inte att Gefle IF behöver en nya arena just här. Skälet är att FastPartner ser möjligheter att tjäna pengar på ett hotell med 200 rum som ingår i det för Gävle kommun opåverkbara paketet. Om en kongress- och evenemangshall, som ska ligga intill, går runt är väl osäkert.

Ska en för stor arena - en gökunge - som används 15 gånger om året när Gefle IF spelar hemmamatcher - tillåtas förstöra stora kulturvärden i en stad som vill bli Kulturhuvudstad? För vill Gävle verkligen bli Europas kulturhuvudstad 2014 kan vi inte med bibehållen trovärdighet förstöra riksintressanta kulturmiljöer och byggnadsminnesvärd arkitektur.

Visionen i Gävles fina kulturhuvudstadsansökan handlar inte om att låta privata intressen styra och ställa över stadens vackraste och mest känsliga delar - utan att som det heter - skapa ett uthålligt, långsiktigt och småskaligt samhälle där vi först bestämmer oss för vilka värden och kvaliteter vi vill bevara – och därefter vilka nya mervärden vi vill skapa…

Så låt oss handla som vi vill, innerst inne. Vi tror att många Gävlebor är skeptiska, inte minst när det gäller projekt där hela situationen har en doft av utpressning över sig. ”Take it - or leave it”, handlar ju inte om omsorg om Gävle i första hand, utan om ett byggföretags avkastning. Det går att anpassa Strömvallen till dagens krav. Det är det enklaste och bästa.

Vi är medvetna om att kravet från UEFA och kanske så småningom också från Svenska Fotbollförbundet på att allsvenska lag ska ha en arena med 9 000 platser. Det tycks rätt överdrivet, men krav vare sig från Fotbollförbundet eller från FastPartner kan få fälla avgörandet för ytterligare exploatering av Gävles känsligaste stads- och naturområde.

För att undvika missförstånd: vi är inte emot fotboll. Vi är för Gefle IF och hoppas att klubben ska kunna spela i allsvenskan på arena som man trivs med och som är anpassad till de förutsättningar staden Gävle har. Det tror vi att alla kommer att känna som den lyckade, långsiktiga lösningen.