Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya Super Mario - nästan perfekt

/
  • Sålt miljoner.I grunden är det samma upplägg som i ”New Super Mario Bros” till Nintendo DS – som sålt närmare 20 miljoner spel och fortsätter att surfa i topplistornas toppskikt, trots att spelet är inne på sitt fjärde år i butik.
  • Utmaning. Även om ”New Super Mario Bros Wii” är lika enkelt och självklart att komma in i som det första spelet i serien, så bjuder svårighetsgraden på den största utmaningen sedan ”Super Mario 3”.

Annons

Om det finns ett spel som ständigt står emot tidens tand så är det Shigeru Miyamotos odödliga klassiker ”Super Mario Bros”, från 1985.

Trots att man spelat spelet oräkneliga gånger så är fortfarande ingen runda den andra lik. Den oantastliga kontrollen, den genialiska bandesignen och de många dolda hemligheterna och genvägarna är nyckeln till att ”Super Mario Bros” fortfarande knäpper många av dagens mest avancerade konsolspel på näsan.

Därför är det inte särskilt konstigt att Nintendo rullar fram ”New Super Mario Bros Wii” just nu.

Efter några år av dominans på spelmarknaden börjar avståndet mellan Wii och motståndarna Playstation 3 och Xbox 360 att krympa. Och vad passar då bättre än att spela ut sitt absoluta trumfkort inför slaget om julhandeln och konsumenternas plånböcker.

I grunden är det samma upplägg som i ”New Super Mario Bros” till Nintendo DS – som sålt närmare 20 miljoner spel och fortsätter att surfa i topplistornas toppskikt, trots att spelet är inne på sitt fjärde år i butik.

Bortrövad prinsessa

Prinsessan Peach har rövats bort av Bowser och det är återigen dags för Mario och hans vänner att ta upp jakten.

Den här gången är det med betoning på vänner, eftersom spelet har stöd för upp till fyra spelare. Multispelarläget bygger både på samarbete och tävling och det blir snabbt huggsexa om de föremål och mynt som gödslar banorna.

Sen går det så klart att spela på egen hand också, med möjligheten att när som helst låta kompisarna hoppa in i matchen.

Även om ”New Super Mario Bros Wii” är lika enkelt och självklart att komma in i som det första spelet i serien, så bjuder svårighetsgraden på den största utmaningen sedan ”Super Mario 3”.

Den första av de åtta världarna agerar den lättsmälta introduktionen, men redan i den andra stöter den mest erfarne Mario-veteranen på patrull.

Vill man dessutom samla alla bonusmynt och andra extrautmaningar (och det vill man ju) så riskerar man antingen att bli gråhårig i förtid eller att tappa sugen.

Hjälpsystem

Nintendo har, som tur är, varit medvetna om detta och introducerar ett hjälpsystem där datorn kan ta över under särskilt svåra passager och visa hur du ska tackla motståndet.

Även om hjälpsystemet inte är något för hardcorespelarna så kan det definitivt vara bra för de yngsta ”Mario”-fansen.

I vanlig ordning bjuder Nintendos team på närmast perfekt plattformsunderhållning. Och konstigt vore det väl annars – företaget uppfann ju genren.

Gamla favoritvapen

Vi får återse favoritvapen som Eldblomman och flugsvampen och stifta bekantskap med en rad nya egenskaper och inslag som isblomman, helikopterdräkten och pingvinutstyrseln.

Bandesignen är väl balanserad, med vissa få undantag och resultatet är den perfekta julklappen för alla Wii-ägare.

Jens Höglin

Mer läsning

Annons