Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyårsnötter 2008

– Jag vet vad jag gör, jag är inte bankdirektör.
Vilken känd artist formulerade den klassiska strofen i en låt efter bankkrisen i början av 1990-talet?

Annons

Det är en av frågorna i årets politiska nyårsnötter.
Här blandas mer och mindre kluriga frågor med anknytning till sådant som varit aktuellt under 2008.
Hur många av nötterna knäcker du själv? Pröva och låt dig väl smaka!


Under året har det talats en hel del om en grupp nya ekonomiskt framgångsrika länder under samlingsnamnet BRIC-länderna. R står för Ryssland och C står för Kina (China). Men vilka länder står B och I för?
Burma och Indonesien
Bangladesh och Indien
Brasilien och Indien


– Jag har alltid varit intresserad av börsen och följer den varje dag. Börsen är en viktig indikator i vårt samhälle. Vem sade så 2008?
Bosse Ringholm
Lars Ohly
Maria Wetterstrand


I vilken av följande städer finns en Georg W Bush Avenue?
Washington
Tbilisi
Havanna


Nobelpriset i ekonomi gick i år till den liberale amerikanske ekonomen Paul Krugman. Ekonomipriset är dock inget ”riktigt” Nobelpris utan ett pris i ”ekonomisk vetenskap till minne av Alfred Nobel” bekostat av en svensk institution. Vilken?
Riksgälden
Riksbanken
Regeringens finanspolitiska råd


USA är ett av de länder i världen som släpper ut mest koldioxid. Bland annat tillgången på billig bensin är orsak till det. Vad kostade en liter blyfri regularbensin i USA i genomsnitt de två första veckorna i december år?
Motsvarande cirka 6 kronor
Motsvarande cirka 8 kronor
Motsvarande cirka 4 kronor


Förtroendet för bankerna har fått sig en knäck efter finanskrisen. Skepsis mot banker är dock ingen ny företeelse. Redan vid bankkrisen i början av 1990-talet sjöng en känd svensk artist ”Jag vet vad jag gör, jag är inte bankdirektör” i låten ”Du kan lita på mig”. Vilken var artisten?
Tomas Ledin
Mikael Wiehe
Thåström


Säkerhetsorganisationen OSSE med 56 medlemsstater övervakar som en del av sin verksamhet, allmänna val i olika länder. ”Genuint demokratiskt” var OSSE-observatörernas betyg på ett val under 2008, men ”ansträngningarna att genomföra valreformer måste fortsätta för att åtgärda återstående brister och låta väljarna fullt ut återfå förtroendet för valsystemet” noterade man också. Vilket land gällde kommentaren?
Ukraina
USA
Ryssland


Familjen Wallenberg har i generationer varit en dominerande ägare i svenskt näringsliv. Bland annat upprätthålls makten i flera storföretag med hjälp stiftelser (där Wallenbergarna också tar ut rejäla löner). Vad heter den största stiftelsen?
Wallenberg-stiftelsen
Knut och Alice Wallenbergs stiftelse
Jacob och Marcus Wallenbergs stiftelse


Finanskrisen har avslöjat en mängd märkliga förhållanden. Vi har bland annat fått lära oss ett nytt begrepp: ”subprime-lån”. Vad betyder det?
Ett ”sandwichlån” med skiftande
räntesatser.
Ett lån med högre ränta och
högre risk för förfall.
Ett lån med högsta kreditsäkerhet


Regeringen har haft som mål att sälja ut företag för 200 miljarder kronor under mandatperioden. Med rådande finanskris verkar det dock bli mindre. Vilket av dessa tre finansföretag var 2007 rådgivare åt finansmarknadsminister Mats Odell när det gällde utförsäljning av statliga företag?
Förstatligade Carnegie
Konkursade Lehman Brothers
Uppköpta Merrill Lynch


”Den där jävla Texasgubben” var det uttryck som den socialdemokratiske biståndsministern Jan O Karlsson använde om George W Bush en gång. Tillträdande USA-presidenten Barack Obama har sin politiska bas i en annan del av landet. Var?
Los Angeles
Chicago
New York


Diskussionen är het om vilka villkor ska gälla för utländska arbetare som tillfälligt jobbar i Sverige. Detta efter en nyligen presenterad svensk utredning som i sin tur föranleddes av den så kallade Laval-domen i EG-domstolen. Var har domstolen sitt säte?
Strasbourg
Bryssel
Luxemburg


Klimatdebatten har förvandlat det privata bilåkandet till en politisk fråga. Para ihop följande partiledare med den bil de äger. OBS. Två av dem äger för tillfället ingen bil.
Mona Sahlin, Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund, Maud Olofsson, Göran Hägglund och Peter Eriksson.
1) Volvo 850, bensin, 1994. 2) Ford Focus, hybrid, 2005. 3) Citroen Xantia, kombi, diesel 1999. 4) Volvo V 70, bensin, 2005.

 

Mer läsning

Annons