Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyckelskrammel är ett minne blott

Stora skramlande nyckelknippor tillhör dåtiden för Gavlegårdarnas hyresgäster på Gävle Strand. Med en liten elektronisk plastbricka kan de öppna postboxen, garaget, förrådet och lägenheten.


– Det ger ökad trygghet och säkerhet, säger Ulf Gavlefors, byggprojektledare på Gavlegårdarna.

I‑dag flyttar de fem sista familjerna in i Gavlegårdarnas lägenheter på Sjåaregatan på Gävle Strand. De möts av den nya tekniken i bostadsbranschen. Namnskylten i trapphuset är en datorskärm där man snabbt kan nå ut med information till hyresgästerna och ändra namn via en dator.

– Mycket är till för att spara tid och resurser inom vår förvaltning så att vi slipper åka ut och ändra på namnskyltar när folk flyttar. Nu gör man det med en knapptryckning, säger Ulf Gavlefors.

Han uppskattar att den nya låstekniken kostar ungefär dubbelt så mycket som ett vanligt låssystem, men ser samtidigt stora vinster med det. En förlorad nyckel kan med enkla medel snabbt avprogrammeras från kontoret. Bostadsbolaget behöver alltså inte åka ut och byta låskolvar, och om någon hittar den förlorade nyckeln fungerar den inte längre. Att byta en låskolv kostar omkring 900 kronor plus arbetskostnad, medan en elektronisk nyckel går på 100 kronor.

– Det är säkrare men framför allt en bättre komfort för hyresgästen att slippa ha flera nycklar. Här är det samma till soprum, garage och lägenhet, plus att tillgängligheten är bättre. Det är lättare att sätta upp en tag än att vrida om en nyckel i ett lås, säger Ulf Gavlefors.

Vid strömavbrott finns det reservaggregat som ska fungera i 24 timmar. Elektroniska nycklar finns sedan tidigare hos Gavlegårdarna, i trapphus och tvättstugor. Det som är speciellt på Gävle Strand är att en nyckel ersätter alla andra.

De 55 lägenheterna på Gävle Strand är också energisnålt byggda och har individuell avläsning. Det innebär att varje hyresgäst kan se sin förbrukning av värme, varmt- och kallt vatten. Bygget har kostat 1‑280 kronor per kvadratmeter.

En sexrummare på 140 kvadrat kostar 13 500 kronor inklusive bredband och kabel-tv.

– Det här med teknik är viktigt för oss. Dels blir det rationellare eftersom motsatsen är att folk ska springa runt och läsa av mätare, men det blir också en stor skillnad när man kan ha en dialog med hyresgästen till exempel om värmen i lägenheten och det tror vi är bra, säger Gavlegårdarnas vd Jan Hugg.

Nu är etapp 1 på Gävle Strand i hamn för Gavlegårdarna. Men hur det blir med etapp 2 är ännu osäkert. Den globala finanskrisen har gjort att byggplanerna har skjutits på framtiden.