Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nygift i huvudstaden

/
  • Nygifta. Emma Kujansuu flyttade från Tierp till Stockholm när blev myndig. Nu är hon också nygift med Joachim Persson.

Annons

Emma Kujansuu tycker att det bästa med att fylla 18 år var att det öppnade otroligt många flera valmöjligheter. Framför allt att hon får en möjlighet att uttrycka sig och påverka genom att få rösta i kommunala och riksdagsval.
– Jag har tagit ett stort steg och flyttat från lilla Tierp till storstaden Stockholm, säger hon.
Emma pendlar till skolan och till jobbet och det tar cirka 15-20 minuter. Tunnelbana och pendeltåg är lösningen till att ta sig snabbt till och från olika platser.
När Emma bodde hemma hjälpte hon alltid till med att städa och fixa.
– Mina föräldrar är underbara, och vi kom väldigt bra överens. Det gör vi än idag, det var aldrig några problem mellan oss.
– Jag hoppas att alla ungdomar hjälper till hemma, fyller hon i med.

Vid 14 års ålder fick Emma sitt studiebidrag för första gången. Hon fick då ta hand om det helt själv och försöka lära sig att hantera sina egna pengar. Hur hon skulle lägga upp ekonomin så att det räcker till kläder och även nöjen.
– Man får helt enkelt se till att den håller. På ett eller annat vis brukar det alltid lösa sig. Det har blivit en naturlig sak att göra allting själv eftersom att det är ett måste, menar Emma.
Inkomster och utgifter betalade Emma helt själv när hon bodde hemma, som till exempel nöjen. Maten bjussade mor och far på och även andra saker till hemmet.
– Jag saknar mammas hemlagade mat väldigt mycket. Jag förstår inte hur hon orkade ställa sig framför spisen varje dag och laga brakmiddagar.
Har du något bra tips till de som vill lära sig hur man ska ha koll på sin ekonomi?
– Att ta eget ansvar tycker inte jag är några som helst problem. Man växer så pass fort på många olika plan när man vet att man måste ta eget ansvar. Det finns bara positiva saker om det. Som de brukar säga: Din mamma bor inte här!
Emma tycker att den stora förändringen är dock att hon måste ta hand om allt själv nu. Räkningar, toalettpapper, tvättmedel och så vidare ska inhandlas och det har man alltid tagit för givet att det ska finnas hemma.
– Man måste tänka på allt, gör jag ingen mat får jag ingen mat, tvättar jag inte har jag ingen ren tvätt, förtydligar Emma.

Sedan Emma flyttat hemifrån har hon skaffat sig ett stadigt förhållande och till och med gift sig.
Det har gått endast några få veckor sedan bröllopet och Emma känner att det var ett av det bästa hon gjort i sitt liv.
– Många har lagt många olika kommentarer till detta men jag tycker att det bara är roligt, säger Emma leende.

Innan hon fyllde 18 år var Emma mest peppad på att få rösta och få ta ett glas vin på en restaurang. Men på 18-årsdagen var det första hon gjorde att skaffa ett fadderbarn.
– Oavsett hur liten ekonomi man har så har man alltid råd att lägga ut en liten slant för någon som verkligen behöver det, avslutar Emma.

Text
Beatrice Frykman
Linn Andersson

prima@arbetarbladet.se

Mer läsning

Annons