Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nynazister vill demonstrera i Gävle på första maj

Organisationen Svenskarnas parti planerar att demonstrera i Gävle på första maj. Rörelsen beskrivs som nynazistisk, och partiets lokale företrädare vill inte ta avstånd från nazismen.

Svenskarnas parti berättar i ett pressmeddelande att de planerar att demonstrera i Gävle på första maj under parollen ”Svenska arbeten till svenska arbetare”. Polisen bekräftar att de fått in en ansökan om tillstånd för demonstration, men säger att de inte hunnit handlägga den ännu.

Svenskarnas parti kallades tidigare för Nationalsocialistisk front. De har tonat ner sina mest öppet nazistiska sidor, som användande av hakkors och firanden av Adolf Hitlers födelsedag. Men enligt svenska säkerhetspolisen är partiets mål fortfarande att på parlamentarisk väg avskaffa demokratin och etablera ett nationellt styre. Det är en bild som Anders Dalsbro skriver under på. Han är redaktör på tidningen Expo, som kartlägger högerextrema och antidemokratiska tendenser i samhället.

– Det är inte några demokrater det här. De tänker sig ett annat samhälle, där den som är ”mest lämpad” ska styra. Det här är ju samma idé som många diktaturer bygger på. Alla nazistiska organisationer är hierarkiskt och auktoritärt uppbyggda.

Patrik Sverin bor i Skärplinge och är partiets lokale företrädare. Han menar att partiet inte är nazistiskt, men vill inte heller ta avstånd från nazismen.

– Jag är varken för eller emot nazismen, jag tar inte ställning till det.

Varför vill du inte ta avstånd?

– Det är så typiskt att ni ska fråga oss, brukar du fråga alla sossar du pratar med om de tar avstånd från nazismen?

Om det skulle uppstå osäkerhet kring det så skulle jag fråga dem också...

– Det är inte relevant om vi som parti eller jag som person tar avstånd från nazismen. Det är liksom lika relevant som om jag tycker om messmör eller inte.