Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyrén en av näringslivets mäktigaste

Han beskriver sig som Olof Faxanders bollplank. Periodvis pratar de med varandra i telefon minst en gång om dagen.

– I går träffades vi och i förrgår pratade vi i en timme ungefär. Det är nästan viktigast vid sidan av att leda mötena, att vara tillgänglig löpande samtalspartner åt vd och ledningen, säger Anders Nyrén, styrelseordförande i Sandvik.

Annons

Arbetarbladet träffade honom efter Sandviks årsstämma för drygt en vecka sedan, en stämma som var betydligt lugnare än förra årets möte då flytten av huvudkontoret var på dagordningen.

Hur mycket tid tar det att sitta i Sandviks styrelse?

– Mycket tid. Den är inte obegränsad men det finns obekväma arbetstider.

Anders Nyrén medger att hustrun tycker att han jobbar för mycket.

– Men jag jobbar aldrig på lördagar. På söndagarna är jag hemma och jobbar. Men jag är aldrig ledig. Telefon och datorer har jag med mig dygnet runt.

Vilken ställning har Sandviken i Sandviks värld i dag jämför t med innan huvudkontoret flyttades till Stockholm?

– Frågan är betydligt överdramatiserad. Men jag har förståelse för att det utifrån ett Sandvikenperspektiv är förenat med både känslor och en massa tyckande. Men man ska komma ihåg att vi lagt in ytterligare investeringar i Sandviken.

Vad har det gett för effekt att flytta huvudkontoret?

– När vi vill att utländsk personal tillbringar viss tid på huvudkontoret är det lättare att göra det i ett samhälle som kan erbjuda utlänningar bättre infrastruktur, i form av skolor med mera. Vi har minskat restid och resekostnader. Men det är för tidigt att utvärdera de långsiktiga effekterna.

För snart tre år sedan började Anders Nyrén fundera över behovet av förändring i Sandviks ledning. I december 2010 utsågs Olof Faxander till ny vd i stället för Lars Pettersson.

Uppdraget var att förnya och föryngra koncernledningen. Men i botten fanns också Sandviks svårigheter att klara fallet under finanskrisen.

– Det fanns all anledning för styrelsen att be om en översyn av strategi och arbetssätt, säger Anders Nyrén.

Hösten 2011 lanserades den nya strategin. Ledorden var bland annat snabbare beslut och enklare organisation, mer fokus på kärnverksamheten och globalisering med internationell ledning.

– Det är ingen revolution utan snarare evolution, att göra en bra position ännu bättre. Det handlar också om effektivisering och arbetsmetoder. I senaste kvartalsrapporten ser du till exempel att försäljnings- och administrationskostnaderna minskat. Det är en tydlig trend.

Anders Nyrén är nöjd med vad Olof Faxanders nya koncernledning åstadkommit.

– Under 2012 hade vi verkligen inte konjunkturen med oss. Trots den svåra makroekonomiska situationen är resultatet det näst bästa i koncernens historia. Men kanske viktigare är förändrade arbetsprocesser och ett ökat fokus på tillväxtländer som Indien och Kina.

I den nya strategin ställs också tuffare krav på Sandvik Materials Technology (SMT) som fick två–tre år på sig att visa klart bättre lönsamhet. Annars kunde det bli aktuellt att sälja hela eller delar av affärsområdet.

Hur pass troligt är det i dag att SMT säljs?

– Vi kommenterar aldrig kommande försäljningar eller köp. Men SMT är ett utropstecken. Man ökar vinsten och marginalerna trots fallande försäljning.

På stämman hävdade en aktieägare att Sandvik försökte sälja SMT i höstas. Det förnekar Anders Nyrén bestämt.

– Vad man gör är att inför strategiska diskussioner försöka bestämma värdet på olika delar.

Vad kom ni fram till?

– Jag ska inte kommentera vad vi kom fram till värdemässigt. Det viktiga är att vi inte har fattat något som helst beslut om att sälja SMT.

Hur väl passar SMT in i Sandvik?

– Precis lika väl som Mining, Machining Solutions och Construction. Syftet är att få summan av de olika affärsområdena att bli mer värda sammanhållna än separata. Vi är inte färdiga men på god väg.

I fjol höjdes Olof Faxanders lön med 33 procent.

– Ja, men hans fasta lön höjdes mycket blygsamt. Han fick rörlig ersättning som beror på resultat, kassaflöde och personliga mål. Går det bättre för företaget blir det mer och går det sämre blir det mindre. Olof får därmed nästan aldrig 100 procent av sin lön.

Arbetarbladet jämförde med lönen för en genomsnittlig metallarbetare i Sandviken och kom fram till att Faxanders lön motsvarar 47 metallarbetarlöner.

Vad tycker du om den jämförelsen?

– Det är ett stort belopp om man jämför på det sättet. Men styrelsens uppgift är att se till att Olof Faxander är marknadsmässigt ersatt så att han är attraherad att jobba på Sandvik. Han tillhör inte dem som får mest men inte heller de sämst ersatta. Han ligger nånstans i medianen.

Anders Nyrén är bekymrad över effekterna av den starka svenska kronan.

– Om det får fortsätta så är det ett stort problem för svensk traditionell industri, säger han och pekar på att Sandviks vinst för första kvartalet sänktes med 350 miljoner kronor på grund av valutaeffekter.

Sandvik och andra stora verkstadsföretag garderar sig genom att sprida tillverkning och försäljning över världen. När kronan stärks blir det förhållandevis dyrare att tillverka produkter i Sverige.

– Allt annat lika så får de svenska produktionsenheterna en kostnadsnackdel. Pågår det länge så blir det jobbigt. Men eftersom kronkursen är flytande så får man förvänta sig att det pareras relativt snabbt, säger Anders Nyrén som gärna ser att Riksbanken sänker räntan.

Den 58-årige civilekonomen är i dag en av de mäktigaste i svenskt näringsliv.

– Jag kan inte förneka att jag har inflytande, medger han.

Han är vd i maktbolaget Industrivärden med kontroll över Sandvik och flera andra svenska börsbolag. Nyligen blev han också ordförande i Handelsbanken.

– Industrivärdens affärsidé är att genom inflytande skapa aktieägarvärde. Men har man inflytande så måste man vara ödmjuk inför uppgiften, säger Anders Nyrén.