Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt arbetssätt ska hjälpa till jobb

I Gästrikland och Norduppland är arbetslösheten mer än dubbelt så hög bland personer födda i andra länder, än bland svenskfödda.

I går sjösattes ett nytt arbetssätt där Arbetsförmedlingen och privata etableringslotsar ska börja hjälpa folk mot jobb och utbildning så fort de fått uppehålls­tillstånd.

Så fort du får uppehållstillstånd i Sverige vill en arbetsförmedlare träffa dig. Ni har ett så kallat etableringssamtal, där du, arbetsförmedlaren och någon från Migrationsverket pratar igenom dina förutsättningar, din bakgrund, utbildning, yrkeserfarenhet, idéer om framtiden. Nu ska ni göra en etableringsplan, med målet att du ska kunna börja jobba eller söka en högskoleutbildning. Det kan handla om svenskundervisning (SFI), Komvux, praktik, samhällsorientering, värdering av din yrkeskunskap.

Och så kan du få en alldeles egen lots, en kontaktperson från något företag eller organisation som godkänts av Arbetsförmedlingen. Loten ska stötta, och driva på dig när det behövs, så att du hittar din väg till ett arbete. Deltar du i planen på heltid får du 308 kronor fem dagar i veckan.

Det här är vad som gäller sedan i går. Ett nytt system lanserat av regeringen, som har stora förhoppningar.

Ska förkorta tiden

– Nu tar det i snitt sju–åtta år för de nyanlända att komma i arbete. Vårt mål är att förkorta den tiden till två år, säger riksdagsledamoten Hans Backman som i går besökte Arbetsför (FP) medlingen i Gävle.

Kommunerna har hittills ansvarat för mottagande och introduktion av flyktingar och anhöriga. I Gävle har arbetet utförts av Invandrarcentrum, och där har man uttryckt oro över om Arbetsförmedlingen har rätt kompetens för att möta de nyanlända.

Individuella förutsättningar

Jeanette Magnusson är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Gävle. Hon betonar att tio av arbetsförmedlarna i Gästrikland och Älvkarleby sedan tidigare har specialistkompetens för att jobba med den här gruppen.

– Skillnaden nu är att vi möter dem betydligt tidigare, säger hon.

– Är man traumatiserad ska vi så klart lotsa vidare till sjukvården. Men sen ska man inte glömma att Arbetsförmedlingen har god vana av att arbeta med människor med funktionsnedsättning och där det finns individuella förutsättningar att ta hänsyn till, säger Jeanette Magnusson.