Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt årslägsta för bensinpriset

/

Bensinpriset nådde sin lägsta nivå för året på fredagen. Men nu talar en starkare dollar för att bensinen snart blir dyrare igen.

Annons

Sedan sommarens prisrekord på över 14 kronor litern har bensinpriset backat med över 2:50 kronor. Bara under den senaste veckan har prislappen fallit med totalt 90 öre till 11:49 kronor litern.

Orsaken är främst ett fallande råoljepris och oväntat stora oljelager på andra sidan Atlanten.
– I går (på torsdagen) kom lagerrapporter från USA med betydligt högre lagervolymer än beräknat samtidigt som man ser att efterfrågan fortsätter att minska till följd av finanskrisen, säger Helena Fornstedt, informationsdirektör hos Statoil, till TT.


Hur mycket svensken får betala för bensinen beror också på dollarns värde. När dollarn går upp tenderar bensinpriset att åka med. Och på tre månader har dollarn blivit runt 25 procent dyrare.

Fortsätter kronan att ta stryk mot den amerikanska valutan är risken stor att det snart blir dyrare att tanka bilen i Sverige.
– Vi köper produkter i dollar, men säljer dem i svenska kronor så det omräknas direkt. En höjning av dollarkursen får en direkt effekt på bensinpriset, säger Helena Fornstedt.

Mer läsning

Annons