Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt behandlingshem planeras i Älvkarleö

Företagare vill bygga ett

behandlingshem i Älvkarleö.


Det kan ge 35 nya arbetstillfällen till kommunen.


– Vi vill helst ha folk som bor i närheten, säger Stefan Hising, en av delägarna.

Annons

25 miljoner kronor beräknas bygget kosta. Tanken är att hemmet ska byggas på skogsmarken intill järnvägsbron. Förhoppningen är att det ska stå inflyttningsklart till hösten.

Stefan Hising driver sedan tio år tillbaka behandlingshemmet Inagården i Tärnsjö tillsammans med tre delägare. Hemmet tar emot personer från hela landet som har olika former av beteendestörningar, till exempel utvecklingsstörning och neuropsykiatriska funktionshinder. Vissa har dubbeldiagnoser och flera av dem är dömda till vård.

– Vi har ett gott rykte och är ganska unika i landet på att ta emot de här klienterna, säger Hising som inte ser några problem med att få kunder.

De har en stor efterfrågan som de i dag inte kan möta. På Inagården i Tärnsjö tar de emot 20 personer.

Där finns ingen möjlighet att utöka antalet platser. De vill i stället bygga en kopia av hemmet i Älvkarleö. Att de söker sig till en annan kommun beror främst på möjligheten att rekrytera personal.

– Det är svårt att hitta bra personer. I lilla Tärnsjö är det ganska mättat. Vi har flera anställda som pendlar långt. Vi vill ha folk från närområdet som vi internutbildar.

Att de väljer Älvkarleö beror på att det ligger nära motorvägen och en tågstation. Stefan Hising bor själv i kommunen sedan åtta år tillbaka.

Hising förklarar att de vill ha ortsborna med sig i bygget. Därför har de bjudit in kommuninvånarna till ett informationsmöte 14 januari. Han betonar att det inte är kriminella personer eller missbrukare som bor på hemmet. Dessutom har de en hög personaltäthet; 2,3 personal på en klient.

– Vi kan inte köpa marken förrän vi får bygglov och vet hur ortsborna ser på anläggningen. Vi räknar med att fastanställa 30–35 personer. Dessutom kommer vi behöva många vikarier, säger Stefan Hising.