Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt boende för flyktingbarn

Det tidigare äldreboendet Björkegrenska gården blir ett boende för ensamkommande flyktingbarn.

Annons

2013 flyttades de äldre ut från äldreboendet Björkegrenska gården på Söder i Gävle. Lokalerna var för små och kunde inte handikappanpassas tillräckligt. Nu ska byggnaden rustas och bli boende för ensamkommande flyktingbarn. Boendet ska ha 54 platser. Det innebär 24 nya arbetstillfällen i kommunen.

Från och med årsskiftet ska Gävle ta emot betydligt fler ensamkommande barn. De senaste två åren har kraven varit fem platser eller sex platser, men i år ökade det till 32. En plats motsvarar ungefär 2,5 person.

– Vi har sökt i flera år efter en bra lokal eftersom det har blivit en sådan våldsam ökning. De flesta som har sett nyheterna från Syrien och Afghanistan har full förståelse för att människor vill ta sig därifrån, säger Wolther Planck, utvecklingschef på socialtjänsten i Gävle.

Tidigare har kommunen varit tvungen att placera ut barnen på olika håll i kommunen. Men nu ska de alltså samlas på en plats. Totalt har kommunen ungefär 80 ensamkommande flyktingbarn i systemet.

Grannarna till Björkengrenska ska bjudas in till en informationsträff senare i vår. Den första avdelningen öppnar vid årets slut.

Annons