Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt försök till maktuppgörelse

Förhandlingarna om Gävles styre fortsätter. I fredags ratade alliansen budet från de rödgröna och inte heller på måndagen kom parterna överens.

Det är fortfarande inte klart vilka partier som ska styra Gävle kommun.

På måndagen träffades företrädare för de båda blocken på nytt för att försöka komma överens. Inget av dem har egen majoritet i kommunfullmäktige.

Allianspartierna (M, FP, C och KD) meddelade i fredags att de inte godtog det som sades vara ett slutbud från rödgröna S, V och MP:s sida.

Trots det ska parterna fortsätta diskutera och ambitionen är fortfarande att hitta ett samarbete över blockgränsen.

Som Arbetarbladet berättat har alliansen sin lista med krav som de håller fast vid. De rödgröna har erbjudit några politiska poster och vissa kompromisser gällande budgeten och politiska sakfrågor men det räcker inte.

På måndagen kunde man inte heller enas utan parterna beslutade att träffas igen på torsdag för att diskutera vidare.

SD är inte i med samtalen. Om de rödgröna och alliansen inte kommer överens, utan lämnar varsitt förslag till minoritetsstyre, som alliansen tidigare sagt att de är beredda att göra, får det rasistiska partiet rollen som vågmästare.

Om en vecka, 27 oktober, sammanträder nya fullmäktige för första gången och då ska bland annat ordförande för fullmäktige utses.

I december tas beslut om budget, vem som blir kommunstyrelsens ordförande och vilka som blir ordförande i de kommunala nämnderna och bolagen.