Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt Högfors i Varberg

/
  • Valstart. Alliansen åker i dag, måndag, till Varberg för att lägga fast sin strategi för en valseger 2010. Utgångsläget för en sådan är dyster. Bilden är från den beramade träffen i Högfors 2004.

Helgen betydde slutet på den politiska superveckan. Nu återgår inte allt till ett inrikespolitiskt normalläge igen utan fortsätter med att högeralliansens fyra partier i dag, måndag, reser till Varberg för att samla sig inför valet 2010. Strategier ska läggas fast och de politiska såren slickas.

Annons


För några sådana lär finnas. Alliansens första dryga två år vid makten har inte direkt varit en dans på rosor för att uttrycka sig försiktigt. Motgångarna har kommit slag i slag. Även om Reinfeldt och hans sällskap kunnat dra någon nytta av det självmål som Mona Sahlin svarade för när hon uteslöt vänsterpartiet från en framtida regeringskoalition till vänster.

Sedan må Mona Sahlin och miljöpartiets båda språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson så snabbt som möjligt komma fram till en lösning för det dilemma de själva försatt sig i, ett dilemma som mest drabbar Mona Sahlin som socialdemokratisk partiordförande liksom partiet. För miljöpartiet är sitsen bekvämare. På resan till Göteborg i veckan kan man kanske komma på en lösning?

I samband med miljöpartiets extrakongress i Göteborg sade sig Peter Eriksson inte respektera vänsterns försök att framstå som offer och utstött. Det är inte synd om Ohly och dörren är inte definitivt stängd för vänsterpartiet, hävdade Eriksson. Accepterar vänsterpartiet de ekonomiska spelreglerna för en kommande vänsterregerings budget är man kanske med på tåget igen. Den som lever får se.

Allianspartierna siktar självfallet lika mycket på att vinna valet 2010 som någonsin Mona Sahlin, eller den eventuella rödgröna konstellation som kommer att ställas på fötterna. Problemet för högeralliansen är att den saknar människors förtroende. Som de flesta vet är ett förtroende lätt att rasera men svårt att bygga upp igen.

Sällan har en regering så snabbt tappat i opinionsstöd som den nuvarande. Från Fredrik Reinfeldt har vi hört att de tuffa beslutet för att förändra Sverige skulle tas i början på regeringsperioden.

Sedan skulle skördetiden komma. Av detta syns inget just nu och det är mindre än två år till nästa val.

Skillnaden mellan blocken är fortsatt tydlig. Oppositionen leder med 13–15 procent i opinionsmätningarna. Socialdemokraterna är fortsatt större än de fyra borgerliga partierna tillsammans. Allt medan kristdemokraterna får kämpa förtvivlat för att hålla sig över fyraprocentsspärren. Inte heller Jan Björklunds folkparti eller Maud Olofssons centerparti rosar den politiska marknaden.

Nu har alliansen att tampas med världsomspännande finanskris och en lågkonjunktur som ingen vet hur djup den kan bli. Det vi redan vet är att varslen om uppsägningar inte varit så omfattande som nu sedan 1990-talet. Samtidigt har högeralliansen försämrat för människor att klara omställningen från arbetslöshet till jobb genom att ha skrämt bort människor från a-kassan.

Annons