Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt hopp för Textil- och designskolan – får stöttning av Göranssonska stiftelserna

Trots att lärarna är uppsagda och de sista eleverna gick ut i julas finns det fortfarande hopp för Textil- och designskolan. Göranssonska stiftelserna har beslutat att stötta skolan som numera drivs av familjen Persson.

Textil- och designskolan i Sandviken har dragits med hot om nedläggning en längre tid. Sandvikens kommun har valt att satsa de statliga bidragen för vuxenutbildning på kock och verkstadstekniker. Mor och son Persson, Birgitta och Thomas, driver utbildningen sedan 2013.

I julas gick de sista eleverna ut. Även lärarna har fått sluta. Men nu står det klart att Göranssonska stiftelserna går in och bidrar ekonomiskt för skolans överlevnad.

– Det är så positivt att de ställer upp. Speciellt i den här staden där allt handlar om stål behövs det en mjuk utbildning som den här, säger Birgitta Persson.

Stefan Henriksson, ordförande i stiftelsen Göranssonska fonden, håller med.

– Vi är positiva till utbildning, det står med i stiftelsens stadgar. I regionen har vi låg utbildningsnivå och hög arbetslöshet. Detta är vårt bidrag till att förstärka området.

Men vilka summor det rör sig om berättar vare sig Stefan Henriksson eller Birgitta Persson. Den är tillräckligt stor för att skolan ska komma i gång igen och överleva året.

För skolan innebär stödet att de kommer hålla sig flytande ett tag till. Birgitta Persson hoppas på att de uppsagda lärarna vill komma tillbaka igen. Hennes förhoppning är att kunna ta in elever redan till första mars. En del ansökningar har redan kommit in, men Birgitta Persson har inte hunnit gå igenom dem än. Det är också en fråga om svenska kommuner kommer bevilja elever att gå utbildningen. Numera har skolan riksintag, med Nacka kommun som huvudman. En möjlighet är att skolan flyttar till Nacka, eller Stockholm.

– Men det är ju här vi har rötterna, det vore synd att riva upp dem helt.

Birgitta Persson lyfter fram skolans unika ställning. Det är den enda liknande utbildningen som drivits med skattepengar och alltså är gratis att gå. Målet med bidraget från Göranssonska är att skolan ska ha möjlighet att klara sig själv till slut.

Det är alla tre av de Göranssonska stiftelserna som samverkar. Stiftelsen den Göranssonska fonden, stiftelsen Albert & Anna Göranssons minne och Sigrid Göranssons stiftelse.