Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt humorpar ska få oss på gott humör

Jesper Odelberg firar 20 år som komiker i år, Gävlekomikern Anna Siekas två. Nu gör de en gemensam föreställning, ”Odelberg & Siekas kommer ut”.

Annons

Jesper Odelberg och Anna Siekas tar emot på ett fik i Gävle. De började dagen med radiointervju och träffar lokala medier hela dagen, och berättar om det gemensamma projektet som drog igång för bara några månader sen.

Anna Siekas berättar att hon inte ens visste vem Jesper Odelberg var när stand up-klubben Gasta bokade in honom på en av deras kvällar, ”det är en rolig kille i rullstol”, var det nån som förklarade.

Och när Anna Siekas och Jesper Odelberg möttes där i entrén på Å-krogen, där Gasta håller till, var det nåt som bara stämde.

– Vi pratade och skämtade i logen innan och sen satt vi och pratade, inte som komiker utan som människor, till klockan fyra på natten, säger Anna Siekas.

Jesper Odelberg hade egentligen bestämt sig för att sluta med stand up och ägna sig helt och hållet åt politiken, säger han.

Den där Gastakvällen var dessutom lite av ett undantag eftersom han inte gillar att uppträda på krogar.

Men han kom dit och han träffade Anna Siekas.

– Jag satt där och hoppades att hon skulle vara bra. Och hon var så jäkla bra – den bästa nya komikern jag sett på länge. Och så är det så jävla roligt att du är kvinna, säger han och tittar på Anna Siekas och konstaterar sen att det är svårt för kvinnliga komiker att få ordentligt med scentid – man måste heta Babben Larsson eller Anna-Lena Brundin.

Det såddes ett frö den där kvällen. Och det har vuxit sig till en hel föreställning, en föreställning där de båda tar lika mycket plats och är helt jämställda – trots skillnaden i år på scenen.

– Det är inte Jesper Odelberg på turné och jag som gäst. Det är vår föreställning. Och vi jobbar med lika uttryck, säger Anna Siekas.

De har den gemensamma erfarenheten av att vara annorlunda, Jesper Odelberg med sin cp-skada och Anna Siekas som kvinna (med rosa hår dessutom) i en mansdominerad bransch.

– I komikerbranschen, i teaterbranschen, och i filmbranschen med, är könsmaktordningen väldigt tydlig. Och jag behandlas på precis samma sätt som en kvinna. Jag osynliggörs av de andra männen, säger Jesper Odelberg.

– Vi sticker ut. Och vi tycker att det är kul. Vi vill bli ett radarpar, det vill vi väl?, säger Anna Siekas och knuffar lite på Jesper Odelberg, som håller med och konstaterar att de är den första svenska ”dubbelakten” med en kvinna och en man.

De vill inte berätta så mycket om innehållet i föreställningen.

– Jag gör en del gamla skämt, från när jag började, eftersom det ändå är 20 år sen i år. Men jag gör också saker som jag aldrig har gjort på en scen förut, säger Jesper Odelberg.

– Jag med, fyller Anna Siekas i.

Och Gävlekopplingen förstärks genom att dramaläraren Kajsa Hedström, Gävlebo som jobbar på Sandvikens gymnasieskola, fungerar som en sorts regissör, ett öga som ser den sceniska delen i föreställningen.

Än så länge är inga föreställningar bokade här i trakten, men de förhandlar med Sandviken och Anna Siekas lovar att det blir en föreställning i Gävle också, ”bara vi kommer på var vi vill vara”. Premiären är hur som helst satt till 7 september i Bollnäs.

Annons