Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt konstverk väcker starka känslor

/
 • INTERNATIONELL. Ingo Vetter är en internationell konstnär med rötterna i Tyskland. Just nu är han professor på konsthögskolan i Umeå.
 • Rondellkonst. Konstprofessorn Ingo Vetter har skapat ”Priapos trädgård”. Själva skulpturen är en erigerad Volvo med spår av grekiskt tempel.Foto: Britt Mattsson
 • INTERNATIONELL. Ingo Vetter är en internationell konstnär med rötterna i Tyskland. Just nu är han professor på konsthögskolan i Umeå.
 • 1. Priapos trädgård. När växtligheten kryper längre upp över karossen i höst kommer rondellen att se ut som Trafiksäkerhetsverkets version av
 • NYMÅLAT. Konstnären Ingo Vetter känner efter om färgen hunnit torka på det alldeles nya konstverket.
 • AVTÄCKNING. Konstnären Ingo Vetter och Mats Öström, ordförande i kultur- och fritidsförvaltningen, hugger i för att avtäcka skulpturen.
 • SKEPTISKA. Byggnadsarbetarna Jocke Mossberg och Sture Lundberg har hjälpt konstnären med att bygga skulpturen. De är tveksamma till hur den kommer att tas emot av Gävleborna.

En fallossymbol, en föregångare till våra trädgårdstomtar – eller en bil som stått på näsan. Det finns många sätt att beskriva "Priapos trädgård", det offentliga konstverk som står i Gustavsbergsrondellen.
– Jag tycker det är underbart, säger Ylva Bandman, vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Annons

Det var en tapper skara som samlats under hotfulla regnmoln för att vara med vid avtäckningen av Gävles tredje rondellkonstverk. Konstnären Ingo Vetter hade kommit för att inviga verket, som blev färdigställt under natten. Han berättar att han inspirerats av Gävle.

– Det finns så många fina skogar i omgivningen, som man inte ser utan bara passerar. Jag funderade kring hur jag kan accentuera de befintliga miljöerna och förhöja de kvaliteter som finns och bestämde mig för ett miniatyrlandskap av det som redan finns.

Själva verket består av en bil, i samma rosa färg som Carin Ellbergs "Femte elementet" i Norra rondellen. Omkring den finns blommor och fruktträd.

Verket heter "Priapos trädgård" och ska föra tankarna till den antika mytologin. Priapos var trädgårdarnas och fruktbarhetens gud. Vetter beskriver själv verket som "en erigerad bil som tydligt symboliserar manlig sexualitet och bilen som en manlighetens förlängning".

En av åskådarna är Ylva Bandman (mp). Hon är mycket nöjd med det nya konstverket.

– Underbart! Helt i samklang med dagens samhälle, med miljöförstöring och ökande bilism och där männen kör bil medan kvinnorna åker kollektivt. En manlig bil som målats tjejrosa.

En bit därifrån står byggnadsarbetarna Jocke Mossberg och Sture Lundberg. De har varit med och byggt konstverket och har en mer reserverad inställning.

– Det är en rolig grej kan jag tycka. Jag tycker mer om den här än den där andra på norr. Men jag vet inte vad folk kommer att tycka, det är nog lite blandat, tror Jocke.

Sture tror däremot att de flesta kommer att göra tummen ner:

– De kommer att undra varifrån pengarna kommer och varför man lägger dem på det här. Skulle jag fått bestämma skulle det ha varit en staty på Posa här.

Både Konstcentrum, tekniska kontoret och kultur- och fritidsförvaltningen har varit med i arbetet med konstverket. Arbetet med rondellen har totalt kostat 1,5 miljoner, varav konstverket kostat 270 000 kronor. För pengarna har man också tryckt upp en informationsbroschyr om det nya verket, som förklarar vad det handlar om.

– Visst kommer det här att riva upp känslor. Men om man ser att det inte är en provokation utan att det finns en tanke med det tror jag att många kommer att tycka om det, säger Carl Bergström som är tillförordnad chef för Konstcentrum.

Annons