Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt larmnummer ökar tryggheten för Gävleborgare

Annons

Under jul- och nyårshelgen stormade det rejält i länet. Stormen Dagmar drog in och orsakade stor skada både på skog och mark, men även på bostadshus. Elektricitet- och telefonnät slogs ut. Gävleborg var ett av de hårdast drabbade områdena. Det var för många en otäck upplevelse när naturen visade sina krafter. Detta exempel är ett av flera då många utsatta människor ringde nödnumret 112. Ett annat exempel är nyårsnatten, då trycket är ovanligt högt på SOS Alarm. Förra året ringde 229 människor i Gävleborgs län 112 mellan midnatt och 4 på morgonen. En vanlig fredagkväll brukar det enligt SOS Alarm vara cirka 49 samtal.

Upplevd otrygghet är något av det viktigaste ett starkt välfärdssamhälle har att motverka. Därför inrättas nu ett informationsnummer som ska komplettera nödnumret 112 och Polisens kontaktnummer 11414.

Det nya informationsnumret fungerar som ett komplement som kan ge och ta emot nödinformation. Detta för att kunna avlasta nödnumret 112. Redan under (S)-regeringens tid påpekade SOS Alarm behovet av ett extra informationsnummer.

Under de mest dramatiska timmarna av t ex stormen Gudrun, ringde tiotusentals människor till nödnumret 112, vilket resulterade i att växeln kollapsade och långa köer uppstod. Nu senast i nyårshelgerna missbrukades nödnumret, en del okynnes och oförståligt men andra skulle mycket väl kunnat nyttja det nya numret istället för att förmedla eller ta emot viktig samhällsinformation.

Plötsliga händelser, oberäkneliga och med stor samhällspåverkan fordrar ett nytt informationsnummer att stärka samhällsskyddet, speciellt vid händelser då trycket på exempelvis ambulans, brandkår och polis är högt. Ett starkt samhällsskydd kräver också att människor har möjligheten att i god tid förvarna för att även kunna förhindra att människor hamnar i nödsituationer.

Människor som befinner sig i en akut nödsituation ska kunna känna tryggheten av att kunna komma fram och få hjälp i tid. Även de som känner att de vill ge information ska kunna bidraga till att förbättra samhällets insatser. Dock finns det ett behov av att man också ska kunna rapportera händelser som inte upplevs som är akuta, men som kan vara nödvändigt för samhället att veta, att kunna förvarna allmänheten. Detta för att undvika att fler människor hamnar i akuta nödsituationer.

Alliansregeringen jobbar fortsatt för att förstärka tryggheten i samhället. Detta är ytterligare ett steg.

Cecilia Widegren (M)
riksdagsledamot Skaraborg
Försvarsutskottets vice ordförande

Margareta B Kjellin (M)
Riksdagsledamot Gävleborgs län

Mer läsning

Annons