Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt storvarsel från Volvo

Volvo Lastvagnar varslar 1 020 anställda vid sina svenska fabriker, uppger företaget. Värst drabbas Umeå.

– Det är för djävligt för att vara riktigt uppriktig. Men det kom ändå inte som någon direkt överraskning. Vi besökte Volvo före jul och att det skulle kunna komma mer om inte orderböckerna fylldes på kände vi redan då, säger Lennart Holmlund, socialdemokratiskt kommunalråd i Umeå, när han får höra om varslet.
Han lägger en stor skuld på den svenska regeringen att Volvo Lastvagnar valt att lägga sina varsel i Sverige. Fabriken i belgiska Gent ser ut att klara sig den här gången.
– Regeringen gör ingenting för att man ska ha samma möjligheter att bedriva verksamhet här som i Belgien. Där har man ett samhällsstöd så att man exempelvis kan gå ner på korttidsveckor.

Med tisdagens varsel inräknat har Volvo Lastvagnar skurit ner antalet anställda vid produktionen i Göteborg och Umeå med ungefär hälften sedan krisen började. De tidigare varslen lades i september och oktober.
– Det som hänt efter varslet i oktober är att omvärlden blivit ännu mer pessimistisk. Vi ser det i form av svag orderingång och avvaktande kunder. Vi har inga tecken på förbättring ännu. Därför ser vi i dagsläget inget annat alternativ än att anpassa både produktionstakten och personalstyrkan, säger Stefan Karlsson, presstalesman på Volvo Lastvagnar, till TT.

Metallklubbens ordförande, Johnny Rundkvist, vid Volvo Powertrain i Köping bekräftar för TT att 200 metallare ytterligare har varslats om uppsägning.
– Det var inte riktigt väntat, säger han, även om han förstås märker att volymerna minskar.
I höstas varslades 180 anställda och efter varslen finns ungefär 1 100 kvar i Köping.

Volvo Powertrain varslar även 400 i Skövde, uppger Dagens Arbete.

Volvo Lastvagnar varslar 1 020 anställda vid sina svenska fabriker. Totalt berörs 350 arbetare vid fabriken i Tuve. I Umeå berörs uppskattningsvis 670 anställda; 610 arbetare och 60 tjänstemän. Fabriken i belgiska Gent berörs inte.
”Fortfarande mycket låg efterfrågan i Europa och inga tecken på återhämtning tvingar Volvo Lastvagnar att varsla ytterligare 1 020 anställda vid sina anläggningar i Tuve och Umeå”, skriver Volvo Lastvagnar i ett pressmeddelande.