Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt styre i Hofors – Socialdemokraterna bryter med Vänsterpartiet

Under torsdagskvällen meddelade Socialdemokraterna i Hofors att de väljer att avbryta sitt samarbete med Vänsterpartiet för att i stället bilda ny majoritet med Centerpartiet och Liberalerna.

Sedan valet 2014 har Socialdemokraterna i Hofors samarbetat och bildat majoritet tillsammans med Vänsterpartiet.

Det samarbetet är nu ett minne blott då Socialdemokraterna i ställer väljer att alliera sig med Centerpartiet och Liberalerna i en ny majoritet.

– Vi ser Centern och Liberalerna som bra partier och vi ligger nära varandra lokalpolitiskt, säger Daniel Johansson som är ordförande för Socialdemokraterna i Hofors.

Något som ska ligga bakom är att Socialdemokraterna upplevt att tonen den senaste tiden varit mer inriktad på konflikt än samverkan.

Har det varit en konflikt med Vänsterpartiet?

– Inget unikt så men vi har sett en utveckling under samarbetet vi har haft i 10 år och vi har olika syn på det här med att söka politisk konflikt eller samförstånd och de har varit mer inne på att skapa konflikt med majoritet och opposition och vi mer på samverkan, säger han.

Xamuel Gonzalez Westling, Vänsterpartiets gruppledare i kommunfullmäktige, säger att en orsak till det avbrutna samarbetet ska ha varit att Socialdemokraterna inte tycker att vänstern har varit tillräckligt nöjda med framstegen som har gjorts och att de har velat göra än mer.

– Och det stämmer, vi vill inte ta små steg utan ha ett ständigt förbättringsarbete, säger Xamuel Gonzalez Westling.

Han menar också att det inte handlar om ett konfliktsökande utan om olika politiska åsikter.

– Om vi tittar på hur det ser ut i övriga landet är det så här Socialdemokraterna gör. De har inga visioner om hur samhället ska utformas utan de är nöjda med att förvalta som det är, säger Xamuel Gonzalez Westling (V).

Hur ser du på att samarbetet bryts?

– Det är jättetråkigt, säger han.