Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt valsystem i Gävle

Svar till Inger Källgren och Roland Nilsson (M)

I Gävle har vi en lite otidsenligt indelning med tre valkretsar, som också är olika till storlek. Det är naturligtvis inte bra då vi vill att väljarnas röster ska avgöra antalet mandat som ett parti får i valet och inte valkretsindelningen. Huruvida Gävles tre valkretsar bidragit till detta kan vara en komplicerad beräkning som vi inte ger oss in på. 
Det är inte bra ur demokratisk synpunkt om det skulle vara så och för oss räcker det med misstankar om att antalet valkretsar kan avgöra valutgången. De flesta kommuner i Gävles storlek har två valkretsar och vi ser ingen rimlig logik i att Gävle ska fortsätta med tre. Det innebär att Miljöpartiets ståndpunkt är klar – vi vill att Gävle till valet 2014 ska ändra till två valkretsar. Till valet 2018 kan vi ta ställning till möjligheten med en enda valkrets i enlighet med Vallagskommittens utredning.
Inger Schörling, Roger Persson, Mirza Bahram (Miljöpartiet Gävle)