Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyttig lektion i rullstolsslalom

Att köra rakt fram är inga problem. Att ta sig runt de utplacerade hindren utan att köra på dem är svårare.

Arbetarbladets reporter Johanna Hejdenberg fick sig en nyttig lektion hur det är att vara rullstolsburen när det i går var Arbetsterapins dag på Gävle sjukhus.

Arbetsterapin på Gävle sjukhus har efter 35 år fått nyrenoverade lokaler och det firade man i går med ett öppet hus på Arbetsterapins dag som firas i hela landet. Många nyfikna besökare hade lockats dit och fick veta lite mer om vad man sysslar med på avdelningen.

Bland annat arbetar man med rehabilitering och hjälp för personer som ligger inne på sjukhusets många vårdavdelningar. Man arbetar också med patienter som har eller riskerar att drabbas av lymfödem, ansiktsförlamning, reumatism eller neurologiska sjukdomar.

Man har även en handmottagning som arbetar med patienter som opererats för olika handskador.

Kunde prova på

– Ansiktsförlamning drabbar en–två personer i veckan i länet och det kan vara efter borrelia, bältros eller ett virus. I hälften av fallet går det tillbaka av sig själv, hälften får kvarstående men. Många av de som drabbas isolerar sig, berättade Ingrid Larsson på orofaciala mottagningen.

Besökarna kunde också, om de ville, testa sin handstyrka, prova att bre en smörgås med en hand eller köra en snitslad bana i rullstol.

– Klurigt, tyckte Margaretha Nordqvist från Norrsundet och försökte med handen bakom ryggen få smör på en macka.

Att få en insikt i hur vardagen kan se ut för människor med olika funktionsnedsättningar är nyttigt. Själv provade jag för första gången att köra rullstol.

Golvet är plant och hindren glest utställda. Men det är mycket svårare än det ser ut.

Jag kan bara tänka mig hur det är att köra utomhus i snöslask, över kullersten eller i en folkmassa. Johanna Hejdenberg