Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oansvarigt, Socialdemokraterna

Annons

Egentligen betyder det inte så mycket, det här med att det är ett nytt år. Inte praktiskt i alla fall. Några lagförändringar, några löften, några brutna sådana. Psykologiskt däremot, innebär tidpunkten då det nya året inträder för många en chans till nystart. En chans att göra om och göra rätt.


På den politiska arenan finns det ett stort antal väldigt bra exempel på att det nya året är just en chans till förnyelse. Partitopparna från alla riksdgagspartier har i dagarna florerat i media med "nyårslöften". Några av dessa är tomma löften. Några är visioner. Några är rent skitsnack. Men alla är vilja. Vilja att göra någonting. Så vad skulle då kunna övertyga väljarkåren om att detta någonting, en specifik vision, en målbild, är just den rätta? Jag tror att det hänger på en väldigt enkel faktor som faktiskt inte alls är svår att följa: nämligen sammanhållning.

Sammanhållning har alltid, som exempel, utgjort det vinnande konceptet för fackföreningsrörelsen. Att stå eniga mot förtryck och att aldrig behandla kamraterna sämre än du själv skulle vilja bli behandlad, att tvinga arbetsgivare att inse att vi är många och vill samma sak och att vi därför inte kan tryckas ned eller motas tillbaka: det är enighet. Det är sammanhållning. Och det är inte bara fackföreningsrörelsen som har förstått att sammanhållningen och den inbördes liggande solidariteten är en nyckel till framgång.

Nya Moderaterna kan sannerligen beskyllas för mycket. Massarbetslösheten, den orättvisa vården och sjukförsäkringssystemet, den inhumana flyktingpolitiken och de ökande klassklyftorna i det svenska samhället är bara några av exemplena på välriktad politik för att skapa ett osolidariskt samhälle. Men det är i princip omöjligt att slå ned på Moderaterna inom ett område. Sammanhållningen inom partiet är näst intill klanderfri. Inte ens när en av ministrarna misstänks för folkmord söndrar de. Och det är av en anledning; de vet att det skulle skada partiet.

Socialdemokraterna har sedan oktober förra året varit högaktuella med stadigt sjunkande opinionssiffror. Att tillskriva partiledaren Håkan Juholt detta är att ta väljarnas kritik väldigt lättvindigt och dessutom lite respektlöst. Väljare sviker inte för att en enskild person gör ett fel (se ovan om folkmordsmisstänkts parti med ökande opinionssiffror). Väljare sviker när partiet sviker väljarna - något som är skrämmande lätt att göra bara genom att sakna en rak politisk linje. En sådan får ett parti dels genom att ha ett partiprogram och dels genom sammanhållning. Socialdemokraterna har ett partiprogram.

Att öppna tidningen dagen efter att det nya året inträtt och hitta rubriker som anger att det nu, än en gång, har offentliggjorts stridigheter inom Socialdemokraterna, är därför inte kul. Det är inte välkommet, det är inte beundransvärt och det är allt annat än ett tecken på sammanhållning.
Det svenska folket och arbetarrörelsen i synnerhet behöver social demokrati. Därför är det rent av oansvarigt att Socialdemokraternas toppar knivhugger varandra politiskt i media.
Alliansens partier erbjuder dagligen ett smörgåsbord av både misstag och medvetna försämringar för svenska folket och Socialdemokraterna som ett fungerande, sammanhållet parti, skulle kunna bemöta vart och ett av dessa istället för att strida inom organisationen. Bara genom detta skulle socialdemokratin åter igen kunna bli den motpol som arbetarrörelsen så väl behöver mot osolidarisk politik som slår sönder välfärden och den svenska modellen.
Upphör Socialdemokraterna inte med att slåss offentligt kommer istället även de sista väljarna till sist att svika och den sociala demokratin att sakta falla i skugga. Det vore en stor och tung förlust för Sverige och en verklighet som få väljare säkert egentligen vill befinna sig i.

"Enade vi stå, söndrade vi falla". Socialdemokrater: håll ihop och sluta ge borgarna billiga röster. Gör om och gör rätt 2012.

Jenny Bengtsson
Hotell- & restaurangvänstern

Mer läsning

Annons