Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oaserna i Gävles asfalt

Som oaser i asfalten breder sittgrupperna ut sig. Där njuter Gävleborna av sin stad och av varandra, av sommar, mat och dryck. Gävles många uteserveringar, och deras klättring uppför trivseltrappan, är ett skäl att vara stolt över Gävle. Skäl nummer ett av 50.

För elva år sedan, då jag flyttade till Gävle, fanns betydligt färre uteserveringar. Det var hård konkurrens om sittplatserna på trevligare ställen som Café Mamsell, Helt enkelt, Söderhielmska gården och Brända bocken.

I övrigt var uteservering lika med att slänga ut några smutsgrå, formgjutna plaststolar (ursprungligen vita eller gröna) på trottoaren utifall någon gäst skulle vilja ta sin öl i det fria.

För någon vecka sedan hade nära 50 restauranger och kaféer i Gävle fått polistillstånd för uteservering i sommar. Det kunde vi läsa i Gefle Dagblad som kartlagt dem i en uteserveringsguide. Men det finns fler än så.

På väg hem från jobbet passerar jag 20–30 stycken. Då räknar jag i och för sig minsta ansamling stolar invid minsta tänkbara servering. De där plaststolarna finns ju kvar, vid några av gatuköken och pizzeriorna. Men de har fått sällskap av välmöblerade terrasser, gigantiska krukväxter och tjusig design. Liten som stor, enkel pall eller vräkig spanarsoffa, alla uteserveringar fyller sin funktion i Gävlebornas sommarvardagsrum.

– Det är mysigt att sitta här. Det är fint väder och man tittar på folk, säger Maximiliano Matta, som hänger på Javas uteservering vid Stortorget med ett gäng kompisar.

– Centralt läge är bra, och solläge. Här på stan ser man folk man känner, säger Babak Gafori.

Sköna stolar och rymliga soffor är ett plus när de väljer ställe.

På Tennstopets innergård sitter en familj i tre generationer. De har valt uteservering efter helt andra kriterier.

– Atmosfären och stillheten, säger Thomas Nyberg.

– Bra mat och snabb service, säger Eva Larson.

– Innegård, bra möbler och parasoll, säger Henning Larsson Müller som hittat både skugga och barnstol till sin son Ludwig Müller.

När jag morgongäspande cyklar till jobbet någon dag senare är många av ute- salongerna borta. Högar av stolar, bord och soffor kurar i stället under dagg- blöta presenningar. De suktar efter sin dagliga förvandling, efter sol, låga samtal och skratt. De väntar på trötta kroppar som behöver sjunka ned en kvart med en enkel kopp kaffe. De längtar efter pigga, sprittande kroppar, förväntansfulla inför en utekväll på stan.

Högarna av konstrotting, trä, plast och metall ropar efter mig:

– Kommer du och slår dig ned i dag? Snart är det väl ändå semester? Eller åtminstone lunch?