Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Obehagligt” om privata skolor

Kennet Lutti avslöjar på ledarsidan 9 augusti sin okunnighet när det gäller friskolornas villkor och verksamhet. Det är en obehaglig läsning där Lutti radar upp osakligheter på löpande band.

Annons

Ledarsidan ska vara kritisk men saklig och den ska definitivt hålla sig till sanningen. Lutti visar sig vara en god springpojke till den socialdemokratiska oppositionen och gör allt för att dessa ska vinna tillbaka makten 2010. Därför anses alla medel vara tillåtna.

Det är inte medelklassens friska och studiemotiverade barn som går på Sveriges alla friskolor. Medelklassens barn går i större utsträckning i den kommunala skolan.

Det är också fler barn med en eller bägge föräldrarna födda i utlandet samt fler barn till ensamstående föräldrar som går i en friskola. Undersökningar visar att den procentuella andelen barn med behov av särskilt stöd, som är den korrekta benämningen, ofta är större i den fristående grundskolan än i den kommunala. Dessutom ökar antalet friskolor som är specialiserade på barn med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar.

I Luttis hemkommun har friskolan blivit ombedd att ta över flera barn som den kommunala skolan inte har klarat av att ge en god skolgång då problemen har varit för stora.

I en rapport från institutet för framtidsstudier menar författarna att det inte finns något stöd för påståendet att friskolor skulle utarma den kommunala skolan. Tvärtom visar resultaten att fler friskolor ger positiva kvalitetseffekter på den kommunala skolan. Författarna menar att ökad konkurrens är positivt för hela skolväsendet.

Lutti kränker alla de som driver eller arbetar på en friskola genom att skriva om direktörer som får vinsten insatt på ett redan fett bankkonto i något skatteparadis. De fristående skolorna är oftast mycket små. Cirka 40 procent av de fristående grundskolorna har färre än 50 elever. Att då få bilden av en direktör som vältrar sig i kommunens pengar är nästan skrattretande.

Alla fristående verksamheter måste gå med vinst, oavsett organisationsform. Aktiebolaget är en välprövad, väl genomarbetad företagsform, med klara regler och god insyn. Det är en form som är mycket lämpad för att driva en komplex verksamhet.

 

Lutti kränker även alla de elever som vill något mer med sin skolgång och föräldrar som vill engagera sig i sina barn och deras framtid. Det gör han till något fult och överklasslikt. I Luttis värld ser alla fristående skolor ut som i filmen Ondskan.

 

Tack och lov är Arbetarbladets kverulerande chefredaktör relativt ensam om den bilden. De flesta andra är väl förankrade i en verklighetsbild där de fristående skolorna och dess lärare har en önskan att kunna rusta barnen med kunskaper och en värdegrund som gör dem till goda samhällsmedborgare. Kanske någon kommer att bli chefredaktör på en tidning. Ann-Cathrin Larsson fp

 

Svar:

Mycket kränkning blev det när Larsson rycker ut till de privata skolornas försvar. Något om de storkoncerner som med riskfria investeringar drar hem behagliga vinster, som vi skattebetalare står för, ser jag däremot inte. Inga invändningar mot skolor som aktiebolag. Vinst som vinst. Oron för de kommunala skolornas framtid, och den segregering som följer av allt fler privata lycksökande skolentreprenörer, sträcker sig långt utanför Larssons lilla inskränkta lyckorike. Och springpojke? Larsson läser lika illa som hon argumenterar.

 

 

Kennet Lutti

 

Annons