Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obligatorisk a-kassa blir billigare

Annons

Tack vare vår statliga sjukförsäkring slipper vi avarter inom försäkringsvärlden som skyhöga avgifter för gamla och sjuka eller att barn med genetiska sjukdomar inte ens tas emot som kunder. Genom att vi alla är med och betalar blir dessutom avgifterna lägre.

Samma sak borde gälla även för arbetslöshetsförsäkringen. Idag väljer många att ställa sig utanför a-kassan eftersom de inte tror att de riskerar arbetslöshet. Detta ger både högre avgifter för dem som står kvar i a-kassan och potentiellt högre kommunalskatt på grund av högre kostnader för socialbidrag. Därför driver Folkpartiet frågan om att även a-kassan ska bli obligatorisk.

Fördelarna är många. Dessutom är det med tanke på att alla andra socialförsäkringar är obligatoriska och statliga, märkligt att a-kassan så länge har varit annorlunda. Det gör människor förvirrade och såväl nyanlända invandrare som unga missar lätt att gå med i a-kassan. Det innebär att de ofta under sin första tid på arbetsmarknaden står helt utan skydd.

De flesta är därför positiva till en obligatorisk statlig a-kassa. Ett antal fackförbund ställer sig dock negativa. Trots att a-kassorna idag här helt fristående från medlemskap i fackförbunden känner de oro över att förlora medlemmar om a-kassorna skulle bli statliga. Det är för mig mycket märkligt att fackförbundens företrädare inte känner starkare tillit till sitt eget värde. Fackförbunden har en mycket stark roll i Sverige och jag är övertygad om att de också fortsättningsvis kommer att ha det – och fortsätta locka medlemmar på egna meriter.

Hans Backman (FP)
Riksdagsledamot från Gävleborg
Ledamot i arbetsmarknadsutskottet

Mer läsning

Annons