Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obligatorisk kostomläggning före fetmaoperation

Annons

Efter tv-programmet om biverkningar efter operationer mot fetma så finns det att läsa i Arbetarbladet: ”Vi skulle vilja operera betydligt fler”.

I dagens Sverige är det idag en anstormning av feta och överviktiga som vill bli opererade. Vi menar att det är viktigt att man kräver att man skall ha gjort allt för att gå ner i vikt innan man beviljas magsäcksoperation. Man vet idag ingenting om de långsiktiga biverkningarna efter denna typa av operation. Att operera tusentals patienter är därför en alltför lättvindig och riskabel väg att gå.

Redan idag måste man ge de som opereras olika kosttillskott för att motverka de bristsjukdomar man kan få när så stora delar av mage och tarm kopplas bort. På sikt kan detta ge ett bakslag i lidande och kostnader som vi inte alls vet något om. Man kan jämföra med operationerna mot handsvett för några decennier sedan. Där slutade man operera efter de svåra biverkningar som blev följden och som man inte ens kunde ana innan det var för sent.


De senaste åren har man visat mycket goda resultat på både övervikt, diabetes, blodtryck och annat med så kallad lågkolhydratkost och därför borde man kräva att alla som bedöms i behov av en operation för sin fetma, först måste underkasta sig ett försök med denna kost. Att företrädare för den traditionella medicinska vetenskapen föredrar att låtsas som att det inte finns några bevis för denna kosts fördelar, kan man lämna därhän. Bevisen från verkligheten är desto mer övertygande.

Därför anser vi att kravet för att få genomgå en operation mot fetma skulle vara minst ett års kraftig reduktion av kolhydrater i sin kost. I praktiken innebär det att man under ett år avstår från socker, bröd, pasta och ris samt reducerar potatisätandet till ett minimum.

Olle Johnsson (C)
landstingsledamot

Mer läsning

Annons