Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ocean Galas ägare: "Tipspengar till dem som hjälper oss avslöja myglet i kulisserna"

Kjell Tandberg går nu till attack mot vad han menar är myglet bakom kulisserna för att stoppa asylbåten. Samtidigt berättar Ocean Galas ägare om planerna för kryssaren. "Kommer det inte några flyktingar till båten så ligger vi kvar till april nästa år."

Tonläget skruvas nu upp från asylfartyget Ocean Gala. Ägaren Kjell Tandberg vann en delseger mot länsstyrelsen när Mark- och miljödomstolen gav asylfartyget rätt att tillfälligt ligga kvar vid hamnen i Utansjö.

Läs också: Beslutet att stoppa Ocean gala skjuts på framtiden – hamnägaren får respit

Stärkt av framgången går nu Tandberg vidare och anklagar länsstyrelsen, Härnösands kommun och Migrationsverket för att konspirera i sina försök att stoppa asylbåten.

– Jag vill inte i nuläget gå in på vilka graverande uppgifter vi sitter på. Det är en polisiär fråga och då det kan bli en rättstvist av det hela vill jag inte föregripa processen, säger Kjell Tandberg.

På bolagets, Floating accommodations, sida på Facebook skriver Kjell Tandberg:

"Genom tips från allmänheten har vi funnit ett nära samarbete mellan de berörda myndigheternas avsikt att störa, försena och stoppa vår verksamhet. Härnösands kommun försöker undanhålla information från oss och det har vi fått belägg på via ett hemligt meddelande på Facebook messenger. Vi ser det som en olaglig aktivitet och tjänstefel. Därför vill vi sätta ett pris på upplysningar som kan hjälpa oss eller polisen att avslöja de brottsliga aktiviteterna."

Kjell Tandberg är tydlig med att asylfartyget kommer att ligga kvar i Utansjö hamn - oavsett vilket beslut Mark- och miljödomstolen kommer fram till.

– Kommer det inte några flyktingar till båten så ligger vi kvar till april nästa år då Ocean Gala är redo för att gå i kryssningstrafik igen, säger Kjell Tandberg.

Som vi berättat har ägarna tidigare sagt att man avser debitera 800 000 kronor per dygn oavsett om några asylsökande flyttar in på båten eller inte.

Tandberg riktar skarp kritik mot kommunalrådet Fred Nilsson och hävdar att kommunen ser flyktingbåten som en konkurrent till det asylboende som kommunen avser driva i egen regi.

Vi når kommunalrådet Fred Nilsson på semester i skärgården för en kommentar:

– Jag kommunicerar dagligen med myndigheter i olika frågor. Det är min rättighet och skyldighet för att fullgöra mitt arbete som kommunalråd.

Läs också: Ocean Gala-företaget anmäler kommunen: "De sysslar med hot och trakasserier"