Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ockelbo i botten när äldreomsorgen rankas

Äldreomsorgen i Ockelbo kommun får underbetyg. I en undersökning av Socialstyrelsen hamnar Ockelbo bland de sämsta kommunerna i landet. Maten, social samvaro och aktiviteter är de allra sämsta områdena, om man frågar de äldre själva.

– Det visar att vi har områden vi kan utveckla, konstaterar Palle Danielsson, socialchef.

Bara två kommuner i landet hamnar sämre till än Ockelbo när de äldre själva betygsätter sin äldreomsorg.

Det så kallade ”Nöjd-Kund-Index”, NKI, ligger långt under rikssnittet. I landet ligger siffran på 70 men i Ockelbo bara på 59. Man är nöjda med sin trygghet i boendet och med vårdinsatserna, men fler områden får låga betyg. Däribland maten som serveras.

– Vi brukar hamna dåligt i undersökningarna eftersom vi inte erbjuder mer än ett alternativ, och vi har också fått kritik för att vi har för lång nattfasta. Men det är områden vi jobbar med och som vi kommer att förbättra, säger Palle Danielsson.

Däremot blir han överraskad av att den sociala samvaron och aktiviteter får så lågt betyg.

– Vi är ju en av få kommuner som har terapiverksamheten kvar. Och vi har fått väldigt fin feedback på projektet med Wii-spelen, där har brukarna till och med följt med ut och presenterat det på mässor. Men visst man kan göra ännu bättre saker.

Bland de äldre som har hemtjänst är betyget däremot över rikssnittet, man uppger sig vara särskilt nöjda med bland annat hjälpens omfattning och bemötande, och det enda som får riktigt lågt betyg är social samvaro och aktiviteter.

Trots att hemtjänsten delar ut samma mat som serveras på äldreboendena, får maten ändå godkänt bland de som har hemtjänst. Men eftersom omdömena för äldreboendena är så pass dåliga hamnar Ockelbos äldreomsorg ändå långt ner i rankingen. Palle Danielsson konstaterar att undersökningens resultat får tas med i planeringen inför det nya äldreboendet.

– Vi arbetar väldigt hårt nu för att allt ska vara så bra som möjligt när vi flyttar in. Det är jättebra för oss att sådana här undersökningar görs.

Socialstyrelsens undersökning är den första i sitt slag och hela 130‑000 äldre i landet har tillfrågats om äldreboende och hemtjänst. Frågorna har varit detaljerade. Exempelvis har man frågat hur maten smakar, om det är möjligt att få den mat man önskar, om det går att välja maträtt och om man får bestämma när man ska äta.