Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ockelbo kommun i botten igen – tredje sämst i låglönelista

Artikel 3 av 7
Undersköterskorna i Ockelbo
Visa alla artiklar

Det är inte bara Ockelbos undersköterskor som har dålig lön. Bara två kommuner i landet har fler fast anställda med låg lön – det visar Kommunalarbetarens granskning. "Jag är inte förvånad", säger Eva Bäckman, lokal ordförande i Kommunal.

Uppdaterad 2016-06-10

Många kommunanställda i Ockelbo har låg lön. Kommunalarbetaren placerar kommunen på tredje sämsta plats i landet, 7,5 procent av de fast anställda har låg lön.

Att lönerna ligger lågt i Ockelbo är ingen ny nyhet. Det har varit så under lång tid. Nu räknar man in erfarenhet från andra arbetsplatser när någon nyanställs. Så var det inte förr, och då anställdes många med en låg ingångslön. Det märks fortfarande i lönekuvertet.

– Då hamnar man i botten och det släpar efter. Kommunen har inte velat släppa till mer pengar än avtalet säger. Under de tre år jag har varit ordförande har man inte satsat en krona extra, säger Eva Bäckman.

Undersköterskorna i Ockelbo låg i botten i kommunals löneundersökning i våras. I kommunen tjänar de i snitt 22584 kronor – sämst i hela landet.

Läs mer: Ockelbos undersköterskor har sämst löner i landet – samtidigt ökar Gävle mest

Att undersköterskornas löner var låga var inte någon överraskning för personalchefen Monica Wåhlström och kommunen arbetar nu med den första lönekartläggningen på flera år. Den ska vara klar i höst. Vad det beror på att lönerna generellt är låga för de yrken som hör till Kommunal hoppas hon ska bli tydligt då.

– Det är inga roliga uppgifter. Vi måste titta på vad det beror på, säger hon nu.

Läs mer: Undersköterskor i Ockelbo tjänar minst i Sverige – "Känns för jäkligt"

Just nu pågår löneförhandling och enligt Eva Bäckman har kommunen inte tänkt göra något åt att man ligger lågt i löneligan i år heller. Facket vill öka lönerna med mer än det generella avtalet eftersom lönerna ligger så lågt i kommunen. Men det verkar inte få gehör hos kommunen.

– De är inte villiga att lägga till extra pengar. De hänvisar till lönekartläggningen som man håller på med, säger hon.

Läs också: Störst löneskillnad i Ockelbo

Fakta: Det räknas som låga löner

Lön under 20500 kronor för underundersköterska, skötare, barnskötare och kock/kokerska.

Lön under 18500 kronor för vårdare, vårdbiträde, personlig assistent, elevassistent, fritidsledare, park-och trädgårdsarbetare, måltidspersonal, vaktmästare/fastighetsskötare, anläggningsarbetare/ fordonsförare och lokalvårdare.

Av 290 kommuner hade 27 kommuner mer än 5 procent låg lön. Ockelbo var ensam i Gästrikland bland de 27 låglönekommunerna.

Uppgifterna är insamlade av tidningen Kommunalarbetaren i november 2015 i samtliga 290 kommuner.

Källa: Kommunalarbetaren

Aina Lundkvist 026-159317 aina.lundkvist@mittmedia.se