Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

11-åring skyddas av livvakt i skolan

/
  • PROBLEMSKOLA.Gäverängeskolan i Ockelbo har problem med mobbning och våld. Nu har några föräldrar tröttnat. Deras mobbade son får en vuxen med sig i skolan.

Problemen på Gäverängeskolan fortsätter. Mobbning och våld har blivit vardag, beskriver oroliga föräldrar.
Nu har det gått så långt att de själva ordnar med ordningsvakt för barnets säkerhet.

Annons

Det handlar om en av klasserna på Gäverängeskolan, där problemen ska ha vuxit de senaste månaderna. Men enligt några föräldrar handlar det om problem som funnits flera år. Elever mobbar varandra, slåss och hotar varandra.

Men det var under förra veckan som föräldrarna fick nog. Deras son hade då upprepade gånger kommit hem från skolan ledsen, efter att ha blivit misshandlad, slagen och utsatt för elakheter av sina klasskamrater.

– Det är en grupp elever som mobbar och slår andra. I förra veckan blev han nedslagen av en annan kille.

Veckan före det blev han nedknuffad från en plint på gymnastiken. Han har haft en klump i magen varje dag när han ska till skolan.

Föräldrarna är också besvikna på lärarna på skolan, som man inte tycker tar tag i problemen.

– De säger inte till dem, de gör ingenting, och det här har bara eskalerat, säger föräldern.

En tid funderade föräldrarna på att ta sonen ur skolan. Men nu har de i stället ordnat med en vuxen som får betalt för att följa med sonen i skolan, hålla uppsikt och se till att han inte blir utsatt för mobbning.

– Han är utbildad och har jobbat med problembarn tidigare. Så länge han är med blir det inget våld mot grabben. Vi är desperata, grabben är i en känslig ålder. Han är elva år och han ska kunna gå till skolan utan att vara rädd. När skolan inte gör något måste ju vi ta saken i egna händer.

Sylvia Bergroth är rektor på Gäverängeskolan och hon känner till bekymren.

– Det blev en kontrovers förra veckan med lite för många inblandade och så. Vi jobbar för att reda ut det så gott det går.

Hon betonar att skolan tagit till flera åtgärder för att lösa problemen som finns på skolan.

– På fredag kommer till exempel Marcus Gabrielsens föräldrar hit för att prata med barnen och vi hoppas att det kan ge någon effekt. Och på onsdag ska vi ha ett möte med elevstöd och socialtjänsten för att försöka ta tag i problemen.

– Jag ser det inte som en livvakt utan som en person som är med och övervakar hur den eleven har det i skolan. Han är inte anställd av skolan, men mer än så kan jag inte gå in på enskilda elever.

Marcus Gabrielsen från Gävle misshandlades till döds i Stockholm i maj 2005. Hans föräldrar har sedan dess arbetat mot våld.

Annons