Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15-åring spred bild på nakna flickor

Åklagare har väckt åtal mot en 15-årig elev på Perslundaskolan. 15-åringen skickade vidare en bild som tagits i smyg på tre flickor nakna i en dusch. Åtalet gäller sexuellt ofredande.

Annons

En 15-åring från Ockelbo åtalas för sexuellt ofredande efter att han spridit en bild på tre flickor på skolan, nakna i en dusch, vidare. Den han skickade bilden till visade den för en av flickorna och för några andra skolelever.

– Det här var en smygtagen bild av tjejerna när de står och duschar. De tyckte inte att det var så kul, konstaterar assistentåklagare Sebastian Flodström.

Flickorna visste själva inte om att bilden hade tagits och de har tagit mycket illa vid sig av att bilden har spridits på skolan.

Bilden ska ha tagits långt tidigare, med en kamera som tillhörde en flicka på skolan. I november var flickans bror på ett LAN-party och han hade då med sig sin familjs stationära dator.

Under partyt hittade han bilden och en av hans vänner, en 14-åring, lade då in bilden på sin mobiltelefon och skickade den till den nu åtalade 15-åringen.

– Eftersom han är 14 kan han inte åtalas för det, förklarar Sebastian Flodström.

På måndagen när alla var tillbaka i skolan skickade 15-åringen bilden vidare och eftersom han är över 15 år kunde han alltså åtalas.

Trots att den åtalade är så pass ung bedömer Flodström inte att det räcker med en åtalsunderlåtelse.

– Rent påföljdsmässigt kan det nog bli ungdomsvård på grund av att han är så ung. Men när det handlar om sexuellt ofredande kunde han inte få någon åtalsunderlåtelse.

– Tjejerna har känt sig rätt kränkta efter att det här kommit ut på skolan.

Det var Perslundaskolans rektor Signhild Olsson som gjorde polisanmälan efter att hon fått veta vad som hänt.

– Det är en väldigt olycklig händelse. Efter att vi fick veta det här har vi pratat med alla inblandade och deras föräldrar för att få eleverna att förstå konsekvenserna, vad som kan hända när man sprider en bild på det här viset.

Bilden hann spridas till några elever på skolan innan skolledningen fick reda på vad som hänt men nu ska bilden ha raderats från alla mobiltelefoner.

– Vi satte stopp för det väldigt snabbt. Vi har också haft schemalagd information med alla elever på skolan om hotet från internet, vad det innebär att lägga ut bilder där och att skicka runt på mobiltelefonerna.

Hon tror att de inblandade pojkarna inte tänkt på konsekvenserna av sitt handlande.

– Det fanns inget ont uppsåt bakom det här. De har nog fått sig en rejäl lärdom.

– En av tjejerna mår jättedåligt. Hon har också fått hjälp på skolan.

Annons