Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40 års tidningsklipp nu i Bunges kapell

/
  • HAR RÄDDAT SKATTEN. Kerstin Olsson, Börje Olsson, Signild Tholén och Karl-Sture Tholén bläddrar i en av de 37 pärmarna. ” Det är egentligen nu som det roliga börjar”, säger de och skrattar. ”När vi jobbade med det här hade vi knappt tid att läsa!”
  • MANNEN BAKOM VERKET. I den första pärmen från 1955 finns en bild av Erik Gustavsson, i samband med hans 60-års dag. Han sägs ha varit en ganska stillsam man, inte särskilt intresserad av idrott eller föreningsliv, men ändå samhällsengagerad, vilket märks på de tidningsartiklar han valt att klippa ut.
  • MASSOR AV INFORMATION. Pärmarna står i en lång rad inne i Bunges kapell. Det är bara att slå sig ner och bläddra.

Erik Gustavsson från Åmot levde mellan åren 1895 och 1965. Han var fascinerad av nyheter och samlade tidningsartiklar. Nu finns hans urklipp från år 1955 och framåt samlade i 37 pärmar i Bunges kapell i Åmot.

Annons

Är man det minsta intresserad av att förflyttas bakåt i tiden ska man ta sig en titt i de svarta pärmarna i Bunges kapell. Erik Gustavsson klippte i första hand ut nyhetshändelser, kommunala frågor och polisärenden. Men en hel del småsaker som vi i dag kan tycka är triviala finns också sparade.

När Erik avled tog dottern Ingeborg Palm över samlandet. Hon skänkte originalen till Bunges kapell i början av 1990-talet. PRO startade en studiecirkel som samlade urklipp från åren 1967 till 1995. Allt som allt finns urklipp från 40 år sparade.

Många intresserade

Nu har tidningsurklippen kopierats, plastats in och satts in i pärmar av Åmotsborna Signild och Karl-Sture Tholén och Börje och Kerstin Olsson.

– Det har varit ett enormt arbete, berättar de fyra vännerna. Men vi tycker att det är så viktigt att bevara de här tidningsurklippen, för de berättar om en värld som försvunnit och det finns många som är intresserade av att läsa, både folk i Åmot och människor som har flyttat härifrån.

Mer läsning

Annons