Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åmotsbor fruktar slutet för byskolorna

/
  • Håkan Mellström i byarådet i Åmot är besviken över att det nu finns ett förslag om att lägga ner skolan. ”Sossarna har alltid haft med bland sina vallöften att byskolorna ska vara kvar. Vi har känt oss trygga”, säger han.

Åmot, Lingbo och Jädraås blir av med sina skolor och får bara behålla fritids och förskola. Så kan det bli, om politikerna godkänner skolchefen Lotta Wennlunds förslag.

– Det här behövs för att säkerställa en god kvalitet i skolan i framtiden, säger Wennlund.

Annons

I höst ska Ockelbos politiker fatta viktiga beslut kring skolornas framtid. Elevantalet har minskat i kommunens skolor, samtidigt som ekonomin sviktar. Och det förslag som skolchefen Lotta Wennlund tagit fram innebär stora förändringar.

Åmot, Lingbo och Jädraås blir enligt det förslaget av med sina byskolor. Fritids och förskola blir kvar medan sexårsverksamheten och klass 1-6 flyttar därifrån. Åmots elever bussas till Åbyggeby, Lingboeleverna till Gäveränge och Jädraås elever får åka till Rabo skola.

Enligt Wennlund handlar förslaget i första hand inte om att spara pengar.

– Vi har ett vikande elevunderlag, grundskolan har tappat 200 elever de senaste tio åren, det är 30 procent av elevunderlaget. För att i framtiden kunna behålla kvaliteten på skolorna vill vi samla resurserna till större enheter.

Hon konstaterar att det i dag är svårt att se till att alla skolor har de förutsättningar som krävs.

– I dag måste vi satsa på sju olika enheter när det gäller it, pedagogiskt material, kompetens, alla delar i skolan. I förlängningen blir det svårt att upprätthålla så många enheter. Nu kan vi få en högre kvalitet som kommer alla elever till godo.

Enligt förslaget upphör skolorna från och med höstterminen 2010. Samtidigt ökas antalet bussturer till de tre byarna, med två nya turer vardera på eftermiddagen.

Förändringar av skolorna i Ockelbo har varit på tapeten under många år. Redan 2004 konstaterade den politiska ledningen att det finns en skola för mycket. En skolutredning färdigställdes under hösten 2007 och innehöll sex olika förslag på hur skolornas framtid ska se ut. Först två år senare finns det nu ett förslag till beslut.

I september ska utbildnings- och kulturnämnden fatta beslut kring förslaget. Om det godkänns där ska det sedan vidare till kommunstyrelsen i oktober och i slutet av november i år förväntas kommunfullmäktige avgöra byskolornas framtid.

Mer läsning

Annons