Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åmotsbor vill ha skyddsjakt på närgången varg

En oskygg varg har den senaste tiden rört sig bland hus och människor i Åmot.

Flera katter har försvunnit från byn och i ett fall har ett avgnagt katthuvud hittats.

En ansökan om skyddsjakt behandlas just nu av länsstyrelsen.

Annons

Den senaste månaden har vargen, enligt rapporter till länsstyrelsen, setts inne i Åmot åtta gånger, intill hus, människor och bilar. Den har även observerats i områden utanför vid ett antal tillfällen, nu senast i Mo.

En av dem som sett vargen på nära håll är Annelie Karlsson i Åmotsbruk. En kväll vid 22-tiden i slutet av juli stod vargen utanför hennes bostad i Godtemplargården.

– Den stod alldeles stilla och först trodde jag att det var ett rådjur. Den verkade inte alls rädd, men försvann efter ett tag in på gården bredvid, berättar hon.

Annelie Karlsson åkte iväg med bilen för att uträtta ett ärende och när hon kom tillbaka såg hon vargen igen på vägen.

– När jag rullade mot den lufsade den in i en dunge där den stod och tittade på mig, berättar hon och tillägger att hjärtat dunkade rejält efter vargmötet.

Hon tror att vargen lockades av fåren i hagen nedanför huset, men att den stoppats av elstängslet. Däremot har minst sex katter försvunnit från Åmot sedan mitten av juli.

Enligt Tomas Bernelind, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Gävleborg är det inte fullt ut säkerställt att det är vargen som tagit katterna.

– Men mycket tyder ändå på det, säger han.

Vid ett annat tillfälle stod vargen precis utanför ett hus med tre hundar i en hundgård utanför. Hundarnas matte fick syn på den genom ett fönster och skrämde bort den när hon öppnade dörren.

Om vargen är den tidigare alfahanen i Voxnareviret, vars tik sköts under licensjakten, eller en ny varg vet man inte. Nästan alla observationerna har skett mellan 22 och 01-tiden på dygnet.

– Det är inte helt ovanligt att vargar beter sig så här, särskilt unga vandringsvargar, men det är inte heller önskvärt med en varg som upprepat kommer tillbaka till bebyggelse, säger Tomas Bernelind.

Länsstyrelsen har fått in en ansökan från boende i Åmot om skyddsjakt på den närgångna vargen. Ett beslut om det ska tillåtas kommer troligen redan i dag onsdag, allra senast i morgon.

– Vi ser allvarligt på vargens beteende och håller just nu på att samla information och prata med folk i Åmot, säger Tomas Bernelind.

Tidigare i våras sa Länsstyrelsen i Dalarna nej till skyddsjakt på vargar som har besvärat boende i en by. I stället valde man att försöka avleda och skrämma bort vargarna genom att dra upp skoterspår i terrängen och avlossa skrämskott.

Mer läsning

Annons