Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åmotvargen får inte jagas

Det blir ingen skyddsjakt på den varg som den senaste tiden strukit omkring i Åmot nära människor och hus.

Länsstyrelsen säger nej.

I stället vill man se om det går att få bort vargen från byn på något annat sätt.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om den oskygga vargen som vid sju tillfällen de senaste veckorna setts röra sig inne i Åmot. Vid samma tid har det försvunnit minst sex katter från byn och i ett fall har ett avgnagt katthuvud hittats.

Katt försvunnen

En kattägare, vars katt försvunnit, ansökte hos länsstyrelsen om skyddsjakt på vargen och beskrev situationen med vargen så nära inpå knuten som otrygg.

Samma känsla ger även flera andra Åmotsbor som länsstyrelsen varit i kontakt med, uttryck för.

Men när länsstyrelsen nu, efter ungefär en månad, behandlat färdigt skyddsjaktsansökan, är beslutet ändå att avslå den.

Starka skäl måste till

Länsstyrelsen konstaterar att för att göra undantag från skyddsreglerna måste skälen vara mycket starka, till exempel hänsyn till allmän hälsa och säkerhet eller för att förhindra allvarlig skada på framför allt gröda och boskap.

I Åmot tycker man inte att det framkommit sådana skäl som anges i jaktförordningens paragraf 23.

Beslut om skyddsjakt får, enligt lagen, också bara meddelas om det inte finns någon annan lämplig lösning. Skyddsjakt är inte en åtgärd man tar till i första hand.

Inga försök

I Åmot har man inte gjort några försök med andra åtgärder

Länsstyrelsen kommer nu att göra återbesök och söka av området runt Åmot med hund för att utesluta att det är något som lockar vargen dit, till exempel kadaver i skogen.

Det är det mest effektiva sättet att undvika att rovdjur återkommer, skriver länsstyrelsen.

Följer händelserna

Länsstyrelsen kommer också att fortsätta att följa händelseutvecklingen i Åmot med omnejd och skulle det inträffa fler incidenter kan beslutet omprövas.

”Att länsstyrelsen inte beviljar skyddsjakt i det enskilda ärendet betyder inte att länsstyrelsen ser lätt på den problematik som finns i området i och omkring Åmot”, skriver man avslutande i sitt beslut och uppmanar boende i Åmot och omkringliggande platser att så fort som möjligt rapportera observationer av varg på hemsidan x.rovobs.se.

Mer läsning

Annons