Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhållna för dödad varg

Tidigt på måndagsmorgonen slog polisen till mot två män som misstänks för det uppmärksammade dödandet av en vargtik vid sjön Fansen norr om Ockelbo. Ytterligare en man, en 60-åring från Ockelbo, är anhållen för skyddande av brottsling.

Annons

Därmed ser den grova tjuvjakten ut att klaras upp efter nästan sju månader.
Det var i början av februari som en privatperson hittade en ung vargtik dödad och gömd i skogen intill sjön Fansen i Katrineberg norr om Åmotsbruk, ett antal kilometer in på Hälsingesidan.
Vargen ska ha jagats över sjön, körts över med skoter och sedan slagits ihjäl med ett trubbigt föremål innan kroppen dumpades i skogen. Polisen såg både skoterspår och fotspår och säkrade även annan bevisning på plats, förmodligen det föremål djuret dödades med.
Trots belöningar från föreningar och privatpersoner på sammanlagt 150 000 kronor har inga betydande tips kommit in.
Men nu har polisen gjort ett genombrott. Tidigt på måndagsmorgonen slog polisen till mot 40-åringen i Bollnäs och 50-åringen i Alfta. De anhölls misstänka för grovt jaktbrott. Senare greps och anhölls även en 60-årig man från Ockelbo misstänkt för skyddande av brottsling.
Utredningen är i ett mycket känsligt läge och kammaråklagare Åse Schoultz vid Riksenheten för miljöbrott i Östersund lämnade under gårdagen ingen ytterligare information.
Det är kriminalinspektör Sven Lind i Bollnäs som jobbat med ärendet för Gävleborgspolisens räkning. Han har hållit ett 20-tal förhör under månadernas lopp. Vad det är som gör att de två anhållna misstänks för det grova jaktbrottet vill han inte gå in på. Men det ska inte handla om ett avgörande tips kopplat till belöningen.
– Nej, det är sedvanligt polisarbete. Vi har fått ganska samstämmiga tips, säger han.
Sven Lind vill inte heller kommentera svaren från SKL på de fynd som anträffades på brottsplatsen.
– Nu väntar förnyade husrannsakningar för att göra nya beslag och vi kommer att hålla ytterligare förhör, säger han.
Den misstänkte 40-åringen har advokat KG Myhrberg som försvarare, men han hade inte hunnit träffa sin klient under gårdagen. Han kommer att vara med på det förhör som hålls i Bollnäs i dag, tisdag, varför han inte vet hur den misstänkte ställer sig till anklagelserna.
Straffskalan för grovt jaktbrott är fängelse i minst fyra månader och i högt fyra år.

Mer läsning

Annons